Râmnicu Vâlcea: Costea Marinoiu şi-a pus întreaga viaţă în slujba cărţii şi culturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costea Marinoiu, un scriitor prolific
Costea Marinoiu, un scriitor prolific

A publicat până acum peste 800 de recenzii şi 23 de cărţi, fiind pasionat de marea cultură. Este cel mai vechi director de librării din ţară.

Costea Marinoiu s-a născut într-o familie de ţărani săraci. Atras de ştiinţele umaniste, în timpul facultăţii a făcut parte din subredacţia „Viaţa Studenţească" - Iaşi, unde i-a avut colegi pe Marin Sorescu, Mircea Radu Iacoban. Licenţiat în limba română, a fost repartizat ca profesor la Şcoala Generală din Racoviţa. „În timpul facultăţii, am învăţat tot ceea ce înseamnă respect pentru valorificarea culturii, a tradiţiilor. În judeţul Vâlcea am început să caut vechi izvoare culturale, iar Ţara Loviştei, unde am avut prima catedră, a fost adevărata Universitate, locurile fiind încărcate de istorie. Aici s-au dat luptele de la Posada, pe Dealul Cetăţeanu", spune scriitorul. Debutul său ca scriitor a fost în anul 1957, în ziarul regional de Argeş „Secera şi Ciocanul". „Acolo am scris primul articol despre hora satului din Teiuş, unde s-a jucat drăceşte, iar prima carte, «Folclor în Ţara Loviştei-Racoviţa»,am publicat-o în anul 1974" a spus omul de litere.


Cel mai vechi director de librării


Costea Marinoiu s-a dovedit un scriitor prolific: a scris peste 800 de articole, studii, reportaje, recenzii şi a publicat 23 de cărţi. Premiile şi diplomele acordate de-a lungul anilor au fost extrem de numeroase pentru o activvitate prodigioasă. Membru al Cenaclului literar „Anton Pann", este şi membru fondator al Societăţii Culturale „Anton Pann" şi cel mai vechi director din reţeaua centrelor de librării din România, având o vechime de 30 de ani. Distincţiile primite au fost extrem de numeroase. Despre incursiunile sale în lumea scrisului, ne-a spus: „Niciodată nu am pus pe primul plan banii. Pentru mine mai presus de orice a fost marea cultură. Ceea ce zideşti cu sufletul însemană zidire creştinească şi are trăinicie", spune cu modestie scriitorul.


Întrebări şi răspunsuri


Ce părere aveţi despre învăţământul din zilele noastre?
C.M. Pentru mine învăţământul este o religie a şcolii. Cum este slujba în biserică, aşa ar trebui să fie şi catedra de la şcoală. Învăţământului contemporan i-a diminuat valoarea, dar eu sper că românul se va naşte din propria cenuşă.


Mai este autentic folclorul zilelor noastre?
C.M. Multe dintre tradiţii s-au pierdut şi nu mai există emulaţie pentru valorificarea valorilor naţionale. Muzica populară autentică nu va dispărea niciodată. Durerea mea este că actualii solişti îşi fac singuri versurile şi nu mai culeg folclor de bătrânii satului.


profil


NĂSCUT: 16 iulie 1937, la Valea Răii, Ocnele Mari, judetul Valcea
STUDII: Facultatea de Filologie „Al Ioan Cuza", Iaşi, promoţia 1963
IDEAL. Să aprofundeze studierea istoriei culturii şi cărţii vechi vâlcene

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite