Râmnicu Vâlcea: Cosmin Poşircă, matematicianul care vrea să devină chirurg

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmin Posirca, matematicianul care vrea sa devina chirurg
Cosmin Posirca, matematicianul care vrea sa devina chirurg

Este „abonat" la premiile acordate la olimpiadele naţionale şi la concursurile balcanice de matematică. Practică handbalul şi ar vrea să devină medic chirurg.

Cosmin este un adolescent sincer aşa că se împrieteneşte foarte repede cu oamenii care dau dovadă de aceeaşi fracheţe. „Îi admir pe aceia care mă acceptă aşa cum sunt. Pentru mine handbalul şi matematica sunt două lucruri complementare. Joc hadbal în echipa şcolii, dar nu mă gândesc să fac carieră din asta, pentru că sportul de performanţă nu poţi să-l practici mai mult de 35 de ani", povesteşte Cosmin. De mic, l-a atras universul calculatorului, iar în clasa I-a, când părinţii i-au cumpărat primul calculator, ştia deja să buchiseacă, cunoscând literele înainte de a merge la şcoală. „Din clasa a III-a am început să fac o atracţie pentru matematică, iar atunci mergeam la primele concursuri la care concurau elevi mai mari cu un an decât mine", îşi aminteşte.


Medaliat la „regina ştinţelor"


În clasele gimnaziale, Cosmin avea să se înscrie la mai multe olimpiade, în special de matematică, fizică şi chimie, dar rezultatele cele mai bune le-a obţinut tot la obiectul drag, la „regina ştiinţelor", matematica. „La Olimpiada Naţională de Matematică am obţinut în clasa a VI-a, medalie de bronz, în clasa a VII-a, tot medalie de bronz, iar în clasa a VII-a, medalie de argint", povesteşte tânărul matematician. Tot în anul 2010, Cosmin a participat la Balcaniada de Matematică de la Olăneşti, unde a avut statut de invitat, dar unde a obţinut, alături de colegul său de clasă, Răzvan Vulpe, medalia de bronz. Aici a concurat alături ce mai buni elevi de matematică din 14 ţări balcanice. „Pentru balcaniadă m-am pregătit aproximativ o lună, rezolvând trei-patru culegeri de matematică. Chiar dacă am reprezentat doar judeţul, rezultatele noastre au intrat într-un sistem de corectare general, pentru toţi participanţi. Am fost mai trist după olimpiadă, ştiu că puteam mai mult, dar nu m-am concentrat foarte bine", îşi aminteşte Cosmin.


Mama şi tatăl lucrează la Ambulanţă


Dragostea pentru matematică i-a fost alimentată în clasele gimnazialeşi de un profesor eminent, Elena Nicolae, care din acest an s-a transferat la Liceul Internaţional de Matematică, din Bucureşti. „Doamna Nicolae a ţinut atât de mult la clasa în care eu am învăţat încât şi-a amânat plecarea până noi am terminat clasa a VIII-a. Acum, actualul profesor de mate de la Colegiul «Gib Mihăescu», domnul Marian Greaca, are mult tact pedagogic în predarea ştiinţelor exacte şi sper să pot continua şirul rezultatelor foarte bune la matematică", povesteşte Cosmin. Motivaţia pentru care adolescentul ar vrea să se facă medic chirurg este aceea de a păstra, într-o oarecare măsură, tradiţia din familie. „Şi mama şi tatăl meu lucrează pe Ambulanţă. Aşa ca să păstrăm tradiţia în familie şi mi-aş dori să fac chirurgie", se destăinuie Cosmin.


Întrebări şi răspunsuri


Viitorul tău îl vezi legat de sport sau de matematică?
C.P. De anul viitor vreau să mă pregătesc la chimie organică şi să urmez medicina. Voi continua să practic handbal, pentru că aşa mă relaxez, iar sportul te face să gândeşti mai clar.


Crezi că poţi asimila toată informaţia pe care ţi-ai dori-o?
C.P. Mereu înveţi şi nu le ştii niciodată pe toate. Citind mereu afli alte lucruri pe care tu nu le ştiai şi tot aşa îţi dai seama că ai tot timpul ceva de învăţat. De aceea oamenii citiţi pot spune „părerea mea", pe când ceilalţi cred că le ştiu totdeauna pe toate.


Ce-i place. Pentru el sportul a fost un mod de relaxare, în special handbalul. Evoluează în echipa de handbal a liceului „Gib Mihăescu", din Drăgăşani şi consideră mişcarea o necesitate.


Nu-i place. Are un ghimpe împotriva limbilor străine şi nu se consideră nici un elev talentat la limba română. Nu agreează oamenii necizelaţi, bădăranii, cei lipsiţi de scrupule.


profil
NĂSCUT. 23 decembrie 1994, la Drăgăşani
STUDII. Elev clasa a IX-a C, la Colegiul „Gib Mihăescu" din Drăgăşani

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite