Râmnicu Vâlcea: Cosmin Crecană este purtat pe podium de pasiunea pentru fizică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A ajuns să exceleze încă din primul an de liceu la materia pe care n-o înţelegea în gimnaziu, obţinând rapid premii şi medalii la olimpiadele şi concursurile naţionale.

Cosmin a absolvit şcoala generală în lumea satului, iar încă din primele clase a fost atras de ştiinţele exacte, în special de matematică. „Am avut şansa să am o profesoară foarte bună la matematică, Cristiana Bologa, care a ştiut să-mi stârnească curiozitatea faţă de lumea ciferelor, a geometriei. Aşa se face că din clasa a I-a şi până în clasa a VIII-a am luat numai premiul I, dar cu regret, spun că la fizică nu pricepeam mare lucru şi învăţam doar să-mi păstrez media. De mic însă mi-a plăcut să şurubăresc, să văd ce conţin jucăriile în interiorul lor, cum funcţionează", povesteşte Cosmin. După examenul de teză unică, a obţinut o medie foarte bună, motiv pentru care a putut să intre la unul dintre colegiile de renume ale Râmnicului, la profilul de matematică-fizică.


În primii patru elevi fizicieni din ţară


Fiind captivat de modul de a preda al „profului" de fizică, Marin Săndulescu, Cosmin a ieşit la tablă să rezolve o problemă de fizică prin metode preluate din... geometrie. „Domnul profesoar a avut atâta răbdare cu toţi şi aşa se face că în clasa a IX-a m-am calificat pe judeţ şi am participat la prima Olimpiadă Naţională de Fizică, care a avut loc la Constanţa, unde am fost alături de alţi cei mai buni 500 de elevi fizicieni din ţară. Faptul că nu m-am clasat pe podium, fiind la prima ieşire la un concurs de anvergură, m-a ambiţionat să mă pregătesc şi mai bine", spune Cosmin. Pe malul Topologului, la casa părintească din Nicolae Bălcescu, sub un copac, sfârşitul de săptămână îl găsea adesea pe Cosmin lucrând „la greu" din culegerile de fizică. „Anul acesta toţi cei şase liceeni care am reprezentat judeţul Vâlcea la Olimpiada Naţională de Fizică ţinută în perioada 30 ianuarie - 4 februarie la Arad, am fost de la Lahovari. Eu am obţinut menţiune, clasându-mă pe locul IV. Dar ştiu că pot mai mult şi am să dovedesc asta", ne spune.


„Abonat" la concursurile naţionale


La alte concursuri naţionale la care a participat anul trecut, Evrika, la Brăila, s-a clasat pe locul IV, iar la „Liviu Tătar", desfăşurat la Călimăneşti, a obţinut medalie de bronz. Îl întreb dacă fizica este un obiect uşor de „savurat", iar răspunsul lui este unul nuanţat: „În fizică tot timpul mai este ceva de învăţat. Pe lângă orele-n şir de pregătire, îţi trebuie şi un soi de sclipire. Observ însă că mulţi tineri se întreaptă către uman, că mulţi vor să termine o facultate dacă se poate mai uşoară. Fizica nu este tocmai uşoară, dar are şi ea o latură creativă, unde imaginaţia poţi să o pui la încercare, păstrând însă din pragmatismul, rigoarea şi interferanţa cu alte obiecte, cum ar fi, de exemplu, chimia".


Întrebări şi răspunsuri


Te-ai gândit vreodată să pleci dincolo?

C.C.C. Nu am luat o hotărâre definitivă în acest sens. Vreau să văd cum vor evolua lucrurile. Este foarte adevărat că în şcolile şi liceele din ţară se învaţă mult mai multe lucruri decât oriunde în altă parte. Problema este că în facultăţi nu au destule fonduri pentru cercetare.


Ce obiecte îţi mai sunt dragi?


C.C.C. De matematica, vechea iubire, nu mă pot despărţi aşa uşor. M-am calificat şi anul acesta la faza judeţeană la mate, dar nu am acordat destul timp ca să pot ajunge la naţională. Fizica are înrâurire şi cu matematica şi chimia. Îmi place sportul, nu fac performanţă, dar îl practic pentru recreere.


profil


NĂSCUT: 24 august 1994, la Nicolae Bălcescu, Vâlcea.
STUDII: Elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional Alexandru Lahovari din Râmnicu Vâlcea.
IDEAL: Să devină un nume cunoascut în domeniul ştiinţei.


Ce-i place


Este pasionat de sport iar atunci când are o clipă de răgaz joacă tenis sau fotbal cu prietenii. Este ferm convins că sportul înainte de toate înseamnă mişcare. Îi place să comunice cu cei din jur pe teme din domeniul ştiintific.


Nu-i place


A dezavuat pe toţi aceia care sunt plini de ei, care afişează aroganţa şi infatuarea în relaţiile cu cei din jur. N-a mâncat niciodată fasole şi nu ştie ce gust are.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite