Râmnicu Vâlcea: Cornelia Papuzu pregăteşte dascăli pentru performanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul dintre cei mai valoroşi profesori vâlceni care se implicată în foarte multe proiecte şcolare, unele dintre ele vizând pregătirea formatorilor, a dascălilor.

Profesorul Cornelia Papuzu este în prezent directorul Casei Corpului Didactic (CCD) Vâlcea fiind implicată total în formarea continuă a cadrelor didactice vâlcene. Persoană comunicativă, deschisă şi optimistă povesteşte că întotdeauna s-a simţit atrasă de meseria de dascăl. „Provin dint-o familie de cadre didactice, tatăl meu a fost învăţător, iar mama a fost profesor de limba română şi de limba rusă. Mama a avut şansa să aibă nişte profesori minunaţi, printre care s-au numărat şi Nicolae Manolescu sau Eugen Simion", îşi aminteşte Cornelia Papuzu. Profesoara povesteşte că întodeauna s-a simţit atrasă de ştiinţele exacte. „Întotdeauna mi-a plăcut să fiu sigură pe mine. De asemenea, mi-a plăcut să mă implic în proiecte care îmi oferă o oarecare siguranţă. M-am simţit atrasă de ştiinţele exacte, gândindu-mă totodată la stabilitatea pe care o oferă", completează profesoara Cornelia Papuzu.


Profesor şi părinte pentru orfani


În anul 1993, imediat după terminarea studiilor universitare, a susţinut concursul de titularizare unde a obţinut locul trei pe ţară şi primul loc pe judeţ. „Primul meu job a fost ca profesoară de chimie la o Casă de Copii din Râmnicu Vâlcea. Anii pe care i-am petrecut acolo m-au făcut să mă simt mândră de ceea ce fac, mândră de profesia mea", argumentează Cornelia Papuzu, directorul CCD. Profesoara povesteşte că munca alături de şcolarii de la casa de copii a însemnat pentru ea o experienţă deosebită. „Ei aveau nevoie şi de un psiholog şi de un pedagog, pentru că nu aveau pe nimeni care să aibă grijă de ei. Am fost alături de ei şi la şcoală şi la petreceri şi de Paşte şi de Crăciun. Se formase acolo şi un colectiv deosebit de cadre didactice şi împreună cu elevii am avut parte de nişte momente deosebite", adaugă Cornelia Papuzu. De-a lungul timpului a avut şansa să lucreze în mai multe şcoli din Râmnic, la un moment dat fiind directorul unei unităţi de învăţământ din Goranu. În prezent este directorul Casei Corpului Didactic şi este implicată într-o mulţime de proiecte care îi vizează pregătirea profesională a profesorilor vâlceni. „Îmi doresc foarte mult ca toate cadrele didactice să vrea să urmeze cursuri de perfecţionare. Eu sunt de principiul că cel mai bun ajutor este propriul tău efort", completează profesorul Cornelia Papuzu. Singura sa nemulţumire este că şcoala în care a învăţat în clasele primare s-a desfiinţat, lucru care i-a lăsat o profundă mâhnire în suflet. „Am luptat din toate puterile ca şcoala la care am fost eu director să nu fie închisă, gândindu-mă la sentimentul pe care l-am avut eu când şcoala la care am învăţat şi-a închis porţile", mai spune directorul Cornelia Papuzu.


Întrebări şi Răspunsuri
Ce proiecte aveţi acum în desfăşurare la CCD?

În prezent lucrăm la două proiecte importante, unul este „Active citizens for freshwater ecosystems", iar celălat este un „Program de formare inovativ - carieră de succes în învăţământul preuniversitar".


Care este cea mai mare satisfacţie avută în cariera de dascăl?
Faptul că am avut şansa să lucrez cu foarte mulţi copii minunaţi, unii de la Casa de Copii. M-am gândit adesea că aşa a vrut Dumnezeu, să le port de grijă. Sper că am reuşit să îmi pun o amprentă pozitivă asupra lor.


Ce-i place
„Ador să citesc. De asemenea, îmi sunt foarte dragi prietenii speciali, chiar dacă nu am foarte mulţi. Îmi place foarte mult să comunic".
Ce nu-i place
„Nu suport să fiu minţită, iar atunci când este ceva în neregulă, prefer să îmi dau seama singură. Sunt o persoană încăpăţânată, iar uneori acesta poate fi un defect".

profil
NĂSCUTĂ. 14 ianuarie 1969 în localitatea Bălceşti, judeţul Vâlcea.
STUDII. Facultatea de Chimie din cadrul Universităţii Bucureşti.
FMILIE. Căsătorită, are un băiat

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite