Râmnicu Vâlcea: Cornel Milescu face tablouri din flori presate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Milescu
Cornel Milescu

 E singurul meşter popular din Vâlcea care face pictură în vid pe flori presate. Materialele pe care le foloseşte le ia din natură.

profil


NĂSCUT - 18 februarie 1955, localitatea Pietroşani, judeţul Argeş.
STUDII - Şcoala Populară de Artă şi Meserii din Piteşti.
FAMILIE - Căsătorit, două fete.

  Cornel Milescu a moştenit de la tatăl lui iubirea pentru artă. „Tata era priceput la toate. Făcea dormeze, trăsuri şi plăpumi de nunţi. Aşa era pe vremea aia. Bunica era cea mai renumită în comună la ţesut cu fir de lână şi vopsit", îşi aminteşte Cornel Milescu. A fost atras de artă, de mic şi a început să picteze din tinereţe. Pictează cel mai des flori şi peisaje în ulei şi acoarelă. „Pictez şi ceramică artistică. Cumpăr vasele de la olari şi pe urmă le pictez. Fac şi aranjamente florale şi felicitări din flori presate", mărturiseşte artistul. Cornel Milescu e singurul meşter popular din Vâlcea care face pictură în vid pe flori presate. „Sunt singurul din Vâlcea care lucrez aşa ceva. Un tablou în vid rezistă zeci de ani. Plantele şi florile pe care le folosesc la aceste tablouri trebuie să fie foarte bine uscate şi frumos presate", declară meşterul. Materia primă cu care lucrează Cornel Milescu (lemnul, florile şi plantele) le adună în fiecare an din natură. „În fiecare vară merg la ţară la Dobriceni, undeva lângă Horezu. De pe câmp strâng lemnul, plantele şi florile. Lemn folosesc în general rădăcini de copaci. După ce le culeg le las să se usuce, le curăţ de coajă şi le dau cu lac. Plantele şi florile le pun la presat în caiete. Totul fac din pasiune. Îmi strâng materialele pentru perioada de iarnă", declară Cornel.


„Pictura un monstru care se mânuieşte greu”


  În timpul verii meşterul participă la foarte multe târguri din ţară. E nelipsit de la târgurile meşterilor populari din Cluj, Sighişoara, Târgovişte, Bucureşti, Braşov, Constanţa, Craiova, Piteşti şi Horezu, unde îşi expune şi vinde obiectele. Are numeroase expoziţii de pictură alături de alţi pictori din Vâlcea. Lucrările artistului sunt cumpărate în mare parte de străini. „În Franţa am avut comenzi multe, în Olanda şi chiar în America. Străinii apreciază arta mai mult decât românii, pentru că la ei s-a pierdut acest fenomen. La ei tradiţia nu se mai păstrează ca la noi", spune meşterul. În Olanda şi America a avut comenzi de pictură, iar în Franţa de felicitări. „După mine pictura e cea mai grea. Cum zice cineva: «E un monstru care se mânuieşte cel mai greu»", spune artistul. Dacă ar fi să o ia de la capăt meşterul nu ar lucra în alt domeniu. „Tot artă vreau să fac. E un fior care mă cheamă către ea", spune Cornel Milescu. Meşterul lucrează şi suporţi de lumânări pentru mese festive, decoraţiuni din lemn, ceramică şi din sticlă. Ajutat de soţie, Cornel Milescu face şi ornamente din pănuşi de porumb, linguri de lemn şi cânepă.


ce-i place


  Iubeşte muntele, îi place alpinismul şi să schieze. În tinereţe a participat la concursurile naţionale de alpinism şi a luat locul II pe ţară, în anul 1979 şi 1980. A fost format pentru a fi salvamontist, dar nu a practicat această meserie.


ce nu-i place


  Oamenii superficiali şi nesinceri care nu spun adevarul. Nu suportă minciuna şi mizeria. Nu îi plac scandalurile.

  Întrebări şi răspunsuri


Fetele vă moştenesc talentul?


C.M.: Da, cea mică e la Facultatea de Arte în primul an. E pasionată de pictură, dar îi place să facă şi aranjamente florale şi obiecte artizanale.


Ce le recomandaţi tinerilor artişti?


C.M.: Dacă muncesc cu pasiune orice obiect are valoare. Dacă nu fac din inimă şi din plăcere acestă muncă, obiectele care ies din mâinile lor nu înseamnă nimic.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite