Râmnicu Vâlcea: Construcţii cu „cântec” în Parcul Naţional Cozia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terenul din Caciulata unde urmeaza sa se construiasca o pensiune, mar al discordiei
Terenul din Caciulata unde urmeaza sa se construiasca o pensiune, mar al discordiei

Lucrările construirii unei pensiuni în imediata vecinătate a izvoarelor de la Căciulata au fost stopate

În vecinătatea hotelurilor din Căciulata, pe 500 m.p au fost defrişaţi arborii şi o nouă construcţie urmează să se înalţe. Turiştii din staţiune îşi dau cu părerea. „Iar e vreunul cu bani care construieşte după cum vor muşchii lui", spune Dumitru Vlăduţescu (55 ani), din Craiova. Defrişarea copacilor, noroiul creat în zonă prin transportul pământului escavat, a creat opinii, pro şi contra. Şeful Parcului Naţional Cozia (PN-Cozia), Pavel Prundurelu, a spus: „Cazul este în atenţia autorităţilor. Noi am informat Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva, Agenţia de Protecţia Mediului, Garda de Mediu, Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare. Am reuşit să oprim, deocamdată, lucrările pentru stabilirea legalităţii a ceea ce se întâmplă".

Locul unde urmează sa se construiască o pensiune cu „cântec”

Dumitru Vlăduţescu arată spre locul unde a fost defrişată pădurea


Uite parcul, nu e parcul!


Secretarul Primăriei Călimăneşti, Ion Didoiu, a spus: „Suprafaţa respectivă este teren intravilan al oraşului Călimăneşti şi nicidecum al PN- Cozia care şi-a mărit arealul fără acordul autorităţilor locale. Proprietarii de drept l-au revendicat şi au fost împroprietăriţi. Există un proces pe rol, casat şi trimis din nou spre rejudecare la Tribunalului Vâlcea. Expertiza tehnică a concluzionat că acea suprafaţă nu este a parcului, fapt dovedit cu hărţile cadastrale". Noul proprietar al terenului a cerut certificat de urbanism să poată construi o pensiune, dar Primăria Călimăneşti i-a cerut avizul Consiliul Ştiinţific al PN-Cozia. Omul a acţionat în instanţă Primăria şi a câştigat procesul. Reprezentanţii PN Cozia spun nu au fost chemaţi, ca parte, în proces.


Floră şi faună unice în ţară


Parcul Naţional Cozia are o suprafaţă de 17.100 de hectare şi se întinde pe teritoriul administrativ al localităţilor Călimăneşti, Brezoi, Racoviţa, Perişani, Brislăveşti şi Sălătrucel. Parcul are habitate naturale, floră şi faună sălbatice unice în România, plante rare precum trandafirul de Cozia, cimbrişorul de Cozia, irisul de Cozia.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite