Râmnicu Vâlcea: Constantin Truşcă, antrenorul de box care participă la maraton

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Truşcă
Constantin Truşcă

Fost handbalist şi boxer va reprezenta, la 52 de ani, Râmnicu Vâlcea la Maratonul Bucureştiului.

profil
NĂSCUT. 16 februarie 1958, la Râmnicu Vâlcea
STUDII. Liceul Energetic din Râmnicu Vâlcea
FAMILIE: Căsătorit, are două fete


Dintre toate pasiunile lui Constantin Truşcă, sportul a fost regele. Vorbeşte puţin despre fiecare, în treacăt, ca şi cum practicarea a cât mai numeroase discipline, face parte din normalitate cotidiană. „Am început cu atletismul, la Palatul Copiilor din Bucureşti şi am obţinut numeroase medalii la competiţiile organizate în capitală. Apoi am făcut handbal, iar la vârsta de 16 ani m-am apucat de box pe care l-am practicat până în urmă cu şapte ani. Am boxat la categoria semigrea (81 kg.) şi am participat la numeroase competiţii interne şi internaţionale. Am luat centura de aur cu lotul olimpic al ţării, am boxat la tuneul celor patru naţiuni, în competiţie cu boxeuri renumiţi din fosta Iugoslavie, din Bulgaria. N-am fost un vârf, cum se spune, dar am am iubit sportul şi l-am practicat cu toată dăruierea", povesteşte Constantin Truşcă.


Maratonist de cursă lungă


Împreună cu câţiva prieteni, fostul sportiv a înfiinţat la Râmnicu Vâlcea, CS Thunder, unh club unde antrenează tineri sportivi. Printre boxeurii formaţi de el, Cosmin Ilinescu este un adolescent pe care l-a făcut campion după doar un an de antrenamente. „Anul acesta, chiar de ziua soţiei mele, am luat hotărârea să mă apuc de maraton. Aşa se face că la vârsta de 52 de ani am participat la «Maratonul Montan de la Moeciu», unde am alergat 42 de kilometri, pe un traseu extrem de sinuos, în 5 ore şi 40 de minute", spune instructorul sportiv. Pentru el, nevoia de mişcare este ca şi nevoia de aer. Nu de puţine ori şi-a testat propriile limite. „Anul trecut, mi-am testat limitele, aşa că pe un frig de crăpau pietrele, pe 4 ianuarie, am escaladat Vârful Omul, alături de un grup de prieteni, montaniarzi în adevăratul sens al cuvântului. Am trecut textul spre uimirea prietenilor mei, ceva mai sceptici", povesteşte.


Întrebări şi răspunsuri


Care este următoarea competiţie la care vei participa?
C.T. Luna aceasta, pe 17 octombrie, mă voi legitima ca alături de alţi câţiva pasionaţi de sport să reprezint Râmnicu Vâlcea la «Maratonul Bucureştiului». O competiţie dură dar pe care nu vreau să nu o ratez.


Ca instructor te antrenezi cot la cot cu elevii?
C.T. Nici nu s-ar putea altfel! Cu Ilinescu am alergat şi 20 km pe zi, prin nisipul de pe malul mării, la peste 30 grade C. Dacă el spunea că nu mai poate, răspunsul meu era: „Atunci eu de ce pot şi tu nu!". Esenţa sportului este mişcarea, iar acest lucru însemnă sănătate.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite