Râmnicu Vâlcea: Ciobanii sunt sufocaţi de taxele pe miel (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciobanii îşi aşteaptă clienţii la târgul din Ostroveni
Ciobanii îşi aşteaptă clienţii la târgul din Ostroveni

În târgul amenajat lângă ştrandul din Ostroveni, kilogramul de carne se vinde cu 20 de lei. Ciobanii care s-au instalat în piaţa amenajată, pentru tăierea mielilor se plâng că taxele pe care le plătesc pentru a-şi putea vinde marfa sunt foarte mari.

În această dimineaţă la centrul de sacrificiu amenajat în Ostroveni ciobanii îşi aşteptau clienţii. „Este sărăcie mare anul acesta. Iarna a fost lungă, iar mieluţii sunt mai mici, pentru că şi Paştele este mai devreme", a povestit Marian Ion, unul dintre ciobanii veniţi în piaţă.

image

În Târgul din Ostroveni, un kilogram de carne de miel se vinde cu 20 de lei

Reprezentanţii asociaţiilor crescătorilor de oi, anunţă că anul acesta vor fi sacrificaţi în judeţ, în jur de 3000 de miei, mai puţini faţă de anul trecut când au fost comercializaţi în jur de 9000 de mieluţi.

„Centrul din Ostroveni va funcţiona până în data de 3 aprilie. Până în prezent, s-au mai solicitat autorizaţii de funcţionare pentru centre de sacrificiu, la Călimăneşti şi la un abator de la Dăşti", a declarat Florinel Constantinescu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vâlcea.

image

Opreţiunea „Mielul” supravegheată de Poliţia Comunitară


Mileul, mai scump la supermarket


Ciobanii se plâng însă că taxele pe care trebuie să le plătească sunt foarte mari şi nu se aleg cu mare lucru din vânzarea mielior. „Plătim foarte multe taxe: dăm 2 lei pe cap de animal pentru staţionare, încă 2 lei, taxa de sacrificiu şi cinci lei pentru cercelul cu elementele de identificare. Ajungem să plătim 9 lei numai taxele pentru un singur animal", completează Ion Capa un cioban din Topologu, judeţul Argeş. În supermarketurile din Râmnicu Vâlcea kilogramul de carne de miel se vinde cu preţuri cuprinse între 22 de lei şi 24 de lei. Oamenii preferă însă să cumpere de la ciobani, pentru că este mai ieftin şi pot chiar să mai şi negocieze.

Târgul de miei din Ostroveni

Târgul de miei din Ostroveni

„Mi-am luat un mieluţ de opt kilograme, foarte mic, dar anul acesta aşa sunt toţi. Am fost şi prin magazine, însă am văzut că este mult mai scump şi de aceea am preferat să cumpăr direct de de ciobani", a spus Mircea Nicolaescu, un vâlcean care tocmai îşi achiziţionase mielul pentru masa de Paşte.
Declaraţie
„Plătim foarte multe taxe: dăm 2 lei pe cap de animal pentru staţionare, încă 2 lei, taxa de sacrificiu şi cinci lei pentru cercelul de identificare", Ion Capa, cioban.
Casetă Cifră
3000 de miei vor fi sacrificaţi în acest an în judeţul Vâlcea pentru masa de Paşte, faţă de 9000 câţi au fost tăiaţi anul trecut.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite