Râmnicu Vâlcea: Chichineţele din Brezoi declarate monumente istorice sunt gata să cadă peste locatari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acestea n-au mai putut fi reparate, fiind nevoie de avize speciale, locatarii plângându-se de situaţia jalnică în care se află locuinţele

La intrarea în oraşul Brezoi, patru din cele cinci cabane muncitoreşti, aparţinând cândva fostei Fabrici de Cherestea din zonă, arată ca după război. Elena Iagăru (65 ani), ne-a spus: „Am fost muncitor la Fabrica de cherestea vreme de 36 de ani şi am ajuns să locuiesc în condiţii ca vai de lume. Pereţii şi tavanul sunt coşcoviţi şi plouă în casă, burlanele au picat, iar eu am soţul paralizat la pat. Dintr-o pensie de 500 de lei nu pot face nicio reparaţie. Până acum nici nu mi-au dat voie". Vecina ei, Elena Ciobanu, care a lucrat la un circular şi a ridicat mii de buşteni în tinereţe, afirmă: „Într-o chichineaţă din asta din bârne şi ciment ducem o viaţă de câine. Trăim de azi pe mâine, iar casele noastre sunt monumente istorice şi nici nu le mai putem cârpi", spune femeia.

image


Aviz favorabil de reabilitare


Cele cinci clădiri au fost construite în anul 1921. Primarul localităţii Brezoi, Robert Schell, ne-a spus: „În anul 1990, fostul director al Muzeului de Istorie, Petre Bardaşu, a trecut cele cinci clădiri în categoria «monumentelor istorice» în ideea că va obţine mai uşor finanţare pentru reabilitarea acestora. Finanţare nu s-a obţinut, iar la clădiri nu s-a putut face nicio reparaţie, orice intervenţie însemnând obţinerea unor avize speciale. Noi, Primăria, am reuşit să reabilităm una dintre cele cinci clădiri, fără autorizaţie, iar acum am obţinut un aviz de la Comisia Regională a Monumentelor Istorice prin care să putem face lucrări de întreţinere şi la celelalte. Nu avem însă destule fonduri dar, cu siguranţă, vom găsi soluţii", a spus alesul.


80 de familii, în „monumentele" din bârne


În „clădirile istorice" din Brezoi trăiesc 80 de familii, majoritatea pensionari cu venituri minime. Cu toate că au avut parte de acest statul special, de-a lungul anilor, Primăria Brezoi a perceput impozite celor care au locuit aici.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite