Râmnicu Vâlcea: Centrele de colectare a fructelor au rămas doar o promisiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că nu au unde să le comercializeze, ţăranii din zona Horezu aruncă zeci de kilograme de mere la porci. Deşi anul trecut, mai mulţi primari au solicitat ajutorul autorităţilor pentru reînfiinţarea centrelor de colectare a fructelor, demersul lor a fost sortit eşecului.

Agricultorii din mai multe localităţi vâlcene se plâng că au cules tone de mere în această toamnă dar, din păcate, nu au unde să vândă fructele. „Oamenii îmi solicită ajutorul pentru că cei mai mulţi din zonă sunt cultivatori de pomi fructiferi meri, peri şi pruni. Sunt disperaţi pentru că nu întreabă nimeni de recolta lor şi practic nu au unde să îşi comercializeze fructele", afirmă Dumitru Pearcu, primarul din comuna Tomşani. Anul trecut, edilii din localităţile Costeşti, Mateeşti, Stroeşti, Măldăreşti, Slătioara şi Tomşani s-au întâlnit cu reprezentanţi de la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Vâlcea pentru a reînfiinţa vechile centre de colectare care existau în zona Horezu, înainte de 1989. Din păcate, această iniţiativă nu a putut prinde contur, iar agricultorii vâlceni se confruntă şi în acest an, cu vechile probleme.


Fructe vândute pe nimic


„Nu mai avem unde să comercializăm fructele. Am o livadă de meri şi peri şi anual culeg tone de fructe care se strică apoi prin beciuri, pentru că nu avem nici condiţii optime de depozitare. Anul trecut, nu am reuşit să vând nici jumătate din ele. Oricum o mare parte din fructe ajung hrană pentru porci", spune Dumitru Ghinea, din comuna Măldăreşti. O altă soluţie, ar fi vânzarea fructelor unor producători locali care le cumpără la angro, plătindu-le însă, cu un preţ foarte mic. „La noi în comună, este o persoană care achiziţionează mere, în cantitate mare, cu 20 de bani kilogramul. Mie nu-mi convine preţul, pe care îl consider foarte mic, dar dacă nimeni nu se arată interesat de frctele noastre, nu vom avea altă soluţie, decât să le vindem pe nimic", spune Maria Popa din localitatea Tomşani.


Agricultorii vâlceni sunt nebăgaţi în seamă


Cei mai mulţi producători agricoli din zona Horezu sunt nemulţumiţi şi afirmă că din păcate, autorităţile judeţului nu încurajează dezvolatrea unei pieţe de desfacere în zona Horezului. Producătorii spun că, din păcate, se încurajează consumul fructelor aduse din străinătate, nesănătoase şi la preţuri mult mai mari.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite