Râmnicu Vâlcea: Catedrala „Petru şi Pavel”, loc de reculegere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catedrala Sf. Apostoli Petru şi Pavel
Catedrala Sf. Apostoli Petru şi Pavel

Anul acesta se împlinesc 90 de ani de la sfinţirea acestui locaş de cult. Nu departe de vestita mănăstire Cozia, ctitoria lui Mircea cel Bătrân, în oraşul Călimăneşti, se află Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel", un monument de artă şi arhitectură românească de început de secol XX.

Biserica scoate în evidenţă hărnicia şi dragostea creştinilor din acest oraş pentru Dumnezeu şi pentru sfinţii Săi. Lucrările la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" au început din iniţiativa preotului Constantin Constantinescu, în anul 1910, cu contribuţia locuitorilor oraşului Călimăneşti de atunci şi a altor creştini. „Data de 26 septembrie 1910 este memorabilă pentru că atunci P.S. Episcop Ghenadie al Râmnicului a săvârşit slujba de binecuvântare a locului şi a lucrărilor. Proporţiile impunătoare ale Bisericii dar şi greutăţile pricinuite de primul război mondial au făcut ca lucrările să se întindă pe o perioadă mare de timp", povesteşte ahidiaconul Liviu Găman de la Arhiepiscopia Râmnicului. Data de 23 septembrie 1920 este una memorabilă pentru credincioşii din Călimăneşti fiind în care P.S. Episcop Vartolomeu al Râmnicului a săvârşit slujba de sfinţire a noului sfânt locaş. Biserica este construită în stil arhitectonic românesc, cu trei turle, una pe naos şi două pe pronaos.

Monument vestit pentru arhitectura sa

Arhitectura din interior este impresionantă. „Are cafas pentru cor, care se prelungeşte pe dreapta şi pe stânga, pe toată lungimea pronaosului, şi este susţinut de câte trei stâlpi. Amvonul cu scară spiralată, dantelăriile fine, executate în balustrada care delimitează cafasul şi amvonul sunt detalii care îţi încântă privirea.
Catapeteasma este sculptată în lemn de tei, iar pictura este executată în stil neo-bizantin de Alexandru Henţia",
completează arhidiaconul Liviu Găman. Culoarea galben, care predomină atât în pictură cât şi la ferestrele cu vitralii dau interiorului o aleasă strălucire. „Eu vin în fiecare an să mă reculeg la această biserică pentru că îmi place foarte mult atmosfera de aici. De fiecare dată când venim în staţiune la tratament, mergem să ne reculegem şi să ne rugăm Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel", a povestit Ion Copşa, un pensionar de 67 de ani din Costeşti. În prezent, Catedrala a intrat într-un amplu proces de modernizare şi reabilitare. „Cu binecuvântarea P.S. Episcop Gherasim, dar şi cu sprijinul enoriaşilor, al Primăriei Călimăneşti şi al Guvernului României au fost începute lucrările de reabilitare a Sfântului locaş, însă credincioşii sunt aşteptaţi în continuare să se roage aici", mai spune Liviu Găman.

Declaraţie
„Proporţiile impunătoare ale Bisericii şi greutăţile pricinuite de primul război mondial au făcut ca lucrările să se întindă pe o perioadă mare de timp", arhidiacon Liviu Găman.
Casetă
Mănăstirea Cozia, un colţ de Rai
Una dintre cele mai autentice podoabe ale arhitecturii bisericeşti autohtone, Mănăstirea Cozia este situată la câţiva kilometrii de catedrala Apostolilor Petru şi Pavel şi dăinuieşte în istoria poporului român deopotrivă prin însemnătatea ei artistică şi spirituală, cât şi prin vechimea ei.

Râmnicu Vâlcea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite