Râmnicu Vâlcea: Cătălin Sîiulescu vrea să înfiinţeze o asociaţie a istoricilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inspectorul şcolar Cătălin Sîiulescu
Inspectorul şcolar Cătălin Sîiulescu

A predat istoria câţiva ani şi i-a învăţat pe elevii săi că trebuie să îşi formeze propria identitate.

NĂSCUT. 23 noiembrie 1972, Horezu.
STUDII. Universitatea Suceava, Facultatea de Litere şi Ştiinţe, specializarea Istorie şi Franceză.
FAMILIE. Căsătorit, are doi băieţi.


Cătălin Sîiulescu povesteşte că, deşi tatăl său a fost dascăl de istorie, acesta nu a ţinut neapărat ca fiul său să urmeze această meserie. „Cu toate acestea, am terminat o facultate cu specializarea în istorie şi am predat pentru prima dată la Colegiul Naţional Petru Rareş din Suceava, o şcoală extraordinară unde am avut posibilitatea să mă formez ca profesor", povesteşte inspectorul şcolar Cătălin Sîiulescu. Pentru că întotdeauna i-a plăcut să comunice cu elevii săi, dar şi să fie pregătit pe orice subiect, tânărul poveteşte cu umor că primii ani din cariera sa i-a petercut mai mult prin biblioteci.


Pus la muncă de elevi


„Am avut parte de nişte copii extraordinar de inteligenţi care m-au pus la muncă şi am reuşit împreună să obţinem rezultate extraordinare. Eu sunt unul dintre cei care susţin faptul că metodica predării se învaţă la clasă", spune Cătălin Sîiulescu. Profesorul îl admiră foarte mult pe Hegel şi nu de puţine ori poartă discuţii cu elevii săi pornind de la citatele marelui filozof, una din frazele sale preferate fiind că „Istoria ne învaţă că oamenii nu învaţă nimic din istorie". „Copiii de astăzi sunt foarte inteligenţi însă trebuie puşi în valoare. Îmi place să îi provoc la discuţii şi să îi fac să descopere ei singuri chestiunile importante. Copiii trebuie obişnuiţi să extragă esenţialul şi să facă legătura între evenimente", mai spune profesorul Sîiulescu.


Rezultate bune în cariera de dascăl


În anul 2003, Cătălin a participat la concursul naţional şi a reuşit să obţină un rezultat foarte bun care la clasat pe primul loc. „M-am întors la Râmnicu Vâlcea în anul 2003 şi m-am titularizat la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, iar în anul 2006 mi s-a propus să vin la Inspectoratul Şcolar. Pentru că îmi plac provocările am acceptat şi această ofertă", se destăinuie Cătălin Sîiulescu. Tânărului inspector i-ar plăcea să înfiinţeze o asociaţie a profesorilor de istorie. „Acesta este visul meu cel mai mare şi nu mă las până nu-l transform în realitate. Aceasta este prioritatea, precum şi înfiinţarea unei reviste de pecialitate, pentru că în judeţul nostru sunt foarte mulţi dascăli de istorie foarte buni care nu au practic unde să îşi publice crecetările şi realizările", completează inspectorul Cătălin Sîiulescu. Până la concretizarea acestei asociaţii, tânărul inspector organizează exursii pentru profesorii de istorie din judeţ. „Anul trecut am fost în Bucovina, iar anul acesta vom face o excursie în Munţii Apiseni. Mie îmi place fosrte mult să călătoresc, să cunosc fiecare colţişor din ţara noastră şi împart această pasiune şi cu colegii mei, profesorii de istorie", adaugă Cătălin.


Întrebări şi răspunsuri


Există vreo zonă din ţara noastră pe care nu aţi vizitat-o încă?
Am călătorit în aproape toate colţurile României, pentru că îmi place să colind, să descopăr peisaje noi. Din păcate, încă nu am reuşit să ajung îân Delta Dunării, dar sper ca anul acesta să reuşesc să fac o excursie împreună cu familia şi acolo.


Care regiune a ţării vă este cel mai dragă?
Sunt un naţionalist şi consider că încă nu facem tot ce trebuie pentru ca în România să se ajungă la un alt nivel de trai. Îmi sunt foarte apropiaţi de suflet românii din Basarabia. Am avut şansa să merg la înmormântarea poetului Grigore Vieru şi am credinţa că în viitorul apropiat România se ve întregii.


Ce-i place
„Oamenii care ştiu carte. Ascult cu plăcere muzică populară din zona Banatului şi din zona Sibiului. De asemenea, îmi place foarte mult să călătoresc”.


Ce nu-i place
„Nu suport să nu mi se spună în faţă adevărul. De asemenea, nu îmi place atunci când se glumeşte pe baza lucrurilor serioase. Ca mâncare, nu îmi place orezul”.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite