Râmnicu Vâlcea: Elena Ducu, casiera care vrea să devină avocat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ducu Elena
Ducu Elena

Întotdeauna a învăţat foarte bine, fiind recompensată cu zeci de premii pentru meritele sale. Întotdeauna şi-a dorit o carieră în justiţie, iar în prezent se pregăteşte pentru un examen de grefier.

NĂSCUTĂ. 11 februarie 1986 în oraşul Horezu, judeţul Vâlcea.
STUDII. Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Craiova şi Masterul.
IDEALURI. „Să reuşesc să schimb concepţia oamenilor privind justiţia din România".


Elena este o tânără veselă, optimistă care întotdeauna şi-a dorit să reuşească să facă în viaţă altfel de lucruri decât cele obişnuite. „Întotdeauna mi-a plăcut să învăţ, să descopăr, să citesc şi să reuşesc să îmi înving toate temerile. Părinţii mei, oameni simpli, dar cu mare putere de convingere şi-au dorit întotdeauna ca eu să reuşesc să devin tot ce nu au putut ei", povesteşte Elena Ducu. Deşi tânăra a crescut şi a învăţat la o şcoală de la ţară, a reuşit întotdeauna să demonstreze că şi copiii buni de la sat merită întotdeuna o şansă.


Mergea câţiva kilometri pe jos pentru a ajunge la şcoală


„Primii ani de şcoală i-am făcut la şcoala din satul Foleştii de Sus, unde am avut parte de o doamnă învăţătoare extrordinară care şi-a pus amprenta pentru totdeauna asupra formării mele ca om. Ulterior, mama şi-a dorit foarte mult ca eu să merg să studiez la o şcoală mai mare şi după foarte multe intervenţii a reuşit să mă mute în clasa a V-a la liceul din Horezu". Pentru a merge la şcoală, Elena a făcut naveta cu autobuzul mai mulţi ani, însă spune că greutăţile au întărit-o şi au făcut-o să îşi dorească să poată depăşi condiţia socială din care provenea. „Mergeam câţiva kilometri pe picioare până la staţia de autobuz şi de acolo mai făceam cam 20 de minute pană la liceu. Dar pentru copiii crescuţi la ţară asta nu este o problemă. Trebuie numai să ai voinţă şi să îţi doreşti să faci ceva ca să îţi fie bine în viaţă", mai spune tânăra, care de-a lungul timpului a participat la olimpiada naţională de limba şi literatura română sau istorie şi la nemuărate concursuri şcolare.


Colecţionează cărţi vechi


A reuşit să termine liceul cu o medie foarte mare şi a decis să urmeze cursurile Facultăţii de Drept. „Am terminat şi Facultatea şi Masterul, dar pentru că totuşi trăim în România...deocamdată lucrez casieră la un Hipermarket din Bănie. Însă nu am renunţat la visul meu de a deveni un bun avocat şi încă mă pregătesc pentru a intra în justiţie", spune optimistă tânăra. Elena povesteşte că se relaxează citind cărţi de drept şi coduri de avocatoră despre care spune că sunt nişte lucrări de bază în formarea oricăruit tânăr. „Trebuie să ajungi să înţelegi şi să îţi placă foarte mult această carieră pentru a reuşi să profesezi. Atunci când nu te ajută nimeni în acest domeniu este mai greu să reuşeşti să îşi formezi un nume, iar mai întâi trebuie să ai de la cine să capeţi experienţă", mai spune tânăra. Elena spune că este o împătimiă a cititului şi a colecţionării de volume vechi. „Îmi place să colecţionez cărţi vechi pe care mi le cumpăr de la anticariate sau de la prieteni. Este o pasiune mai veche şi am reuşit să strâng zeci de volume de-a lungul anilor, care au o valoare sentimentală de nepreţuit", încheie Elena Ducu.


Întrebări şi Răspunsuri


Ce amintiri ai din vremea când erai studentă?


Unele plăcute şi altele mai puţin plăcute. Examene foarte multe, stersul de dinainte de sesiune, pregătirea lucrării de licenţă, toate au rămas undeva în urmă de parcă s-ar fi întâmplat acum o sută de ani. De fapt nu au trecut decât doi ani de când am terminat facultatea.


Ce le recomanzi tinerilor care doresc să urmeze Facultatea de Drept?


Să fie perseverenţi, să studieze şi să se gândească din timp la faptul că această meserie nu este una uşoară, mai ales că la noi în ţară justiţia nu funcţionează tocmai aşa cum ar trebui. Tocmai de aceea generaţia noastră trebuie să încerce să schimbe lucrurile, să facă ceva în acest sens.


Ce-i place
Adoră muzica bună din anii 80-90 şi filmele de calitate. Îi plac oamenii sensibili cu suflet cald. Iubeşte florile şi îi place să călătorească, să descopere locuri, peisaje şi oameni noi.


Ce nu-i place


Nu suportă mizeria, oamenii care nu se ţin de cuvânt şi nici pe cei care uită de unde au plecat. De asemenea, nu-i plac persoanele arogante şi nici cele care nu spun ceea ce gândesc.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite