Râmnicu Vâlcea: Casa Simian se reabilitează după 70 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul de Artă Casa Simian din Râmnicu Vâlcea deţine în colecţie picturi de mare valoare ale lui Grigorescu, Toniţa şi Ţuculescu.

  Corpul doi al Muzeului de Artă Casa Simian din Râmnicu Vâlcea a intrat în reabilitare şi conservare. În această dimineaţă restauratorii şi conservatorii Muzeului Judeţean de Istorie (MJI) Vâlcea curăţau cu grijă vechile ţigle date jos de pe acoperiş pentru a fi folosite. „Cu ajutorul unor perii dăm jos vechea tencuială de pe ţigle, în termenii noştri le conservăm", a precizat una dintre restauratoare. În timp ce doamnele conservau de zor ţigla câţiva domni lucrau prin interior la mansardă. „Reabilităm corpul doi al ansamblului muzeistic Casa Simian cu fonduri din bugetul propriu. Investiţia e de 100.000 lei şi reprezintă costul materialelor pe care le folosim. Lucrările le realizează conservatorii şi restauratorii noştri", a declarat Claudiu Tulugea, directorul MJI Vâlcea. Corpul doi la care se lucrează face legatura între corpul principal al instituţiei şi laboratorul de restaurare -conservare.


 Muzeul va avea un depozit de patrimoniu


Până în momentul de faţă s-a refăcut structura de rezistenţă a corpului doi, de la subsol până la mansardă, s-a turnat o nouă placă la mansardă şi s-au înlocuit geamurile. Acum se lucrează la acoperiş şi interioare. Clădirea e inclusă în patrimonial naţional şi se va păstra vechea arhitectură. „Folosim aceleaşi materiale vechi, precum ţigla, cărămida, pe care le conservăm cu mare grijă, iar lă zugrăveli dăm cu var", a mai precizat Claudiu Tulugea. Reabilitarea corpului doi va fi gata până la începutul anului 2011. În mansardă vor fi amenajate birouri pentru muzeografi şi un depozit mare pentru patrimoniu cu tablouri, sculptură, grafică şi medalistică. Lucrările de artă din corpul doi au fost mutate în celelalte încăperi ale clădirii, iar corpul principal al muzeului e deschis vizitatorilor.


Construcţia are 70 de ani


 Casa Simian a aparţinut familiei Simian şi a fost construită în anul 1940 de arhitecţii Gheorghe Simotta şi Nicolae Lupu. Elementele de arhitectură crează o impresie de vilă italiană, cu grădini interioare, terasă cu portic şi acoperiş din olane. Casa a fost vândută de familia Simian, Consiliului Judeţean şi nu a fost reabilitată niciodată.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite