Râmnicu Vâlcea: Carmen Brasai îi învaţă pe copiii sărmani să facă bijuterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ardeleancă din Cluj, Carmen a venit la Vâlcea pentru a preda câtorva sute de copii tainele confecţionării podoabelor.

NĂSCUTĂ. 8 iulie 1971, Cluj.
STUDII. Liceul Alimentar din Cluj Napoca.
FAMILIE. Căsătorită, are doi copii.


Pe Carmen am cunoscut-o în cadrul unei tabere de vară, organizată de World Vision pentru copiii care au rezultate foarte bune la învăţătură. Pe parcursul a două săptămâni, Carmen i-a învăţat pe micuţi să facă podoabe din mărgeluţe, dar şi să realizeze diferite ornamente. „Cusutul şi lucrul de mână au fost pasiunea mea încă de când eram copil. Pentru că mi-au plăcut foarte mult podoabele, în urmă cu câţiva ani m-am apucat să cos coliere, cerceluşi şi brăţări din mărgeluţe", povesteşte Carmen Brasai. Ideea împletitului de podoabe i-a venit şi după ce a observat că ungurii care locuiesc în apropierea satului său, au dezvoltat o adevărată cultură din realizarea bijuteriilor.


150 de modele de brăţări


„Eu locuiesc în localitatea Baciu, în apropiere de Cluj. Alături de noi, stau foarte mulţi unguri care au dezvoltat o adevărată industrie din cusutul mărgelelor. Ei realizează nişte modele deosebite, unele, foarte vechi. Acolo toată lumea coase, inclusiv bărbaţii, iar multe din obiectele realizate de ei, se vând în străinătate", completează Carmen. Femeia s-a gândit că acestă experienţă le-ar prinde foarte bine şi copiilor români şi a hotărât să organizeze cursuri pentru iniţierea tinerilor. „Copiii sunt foarte receptivi şi dornici să înveţe. Mai întâi, ei treuie să îşi formeze o oarecare dexteritate pentru a putea lucra cu acul de cusut şi mărgeluţele, care sunt foarte mici. Le spun copiilor că trebuie să se înarmeze cu foarte multă răbdare", mai spune ardeleanca. De-a lungul timpului, femeia a cusut sute de coliere, brăţări sau cercei. „Am reuşit să strâng peste 150 de modele de brăţări şi zeci de modele de ornamente. Foarte căutate sunt şi ornamentele pentru pomul de Crăciun sau ouăle realizate din mărgele pentru masa de Paşte", mai spune Carmen Brasai.


Întrebări şi răspunsuri


De la cine aţi moştenit pasiunea pentru podoabe?

„Probabil de la mama mea, care şi ea lucra foarte mult. Eu întotdeauna am fost mai cochetă şi mi-a plăcut să port tot felul de bijuterii. Nu aveam posibilitatea să găsesc întotdeauna în magazin ceea ce-mi doream şi de aceea m-am apucat să îmi confecţionez singură bijuterii".


De când aţi început să ţineţi cursuri pentru copii?


„În urmă cu trei ani de zile am avut această idee, pe care am şi reuşit să o pun în practică. M-am gândit că micuţii din ziua de astăzi trebuie să îşi ocupe timpul şi cu altceva, trebuie să înveţe să preţuiască tradiţiile şi cultura şi au oportunitatea să descopere ce satisfacţie îţi dau lucruşoarele făcute de mâna ta".

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite