Râmnicu Vâlcea: Câinii împuşcaţi de vânători la Malul Alb au semănat discordie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânătorii spun că este legal să-i împuşte pentru că atacau vânatul. Preşedintele unei asociaţii de protecţia animalelor susţine că animalele au fost împuşcate din afara domeniul de vânătoare

Patru câini găsiţi împuşcaţi în localitatea Dăeşti, în zona podului de la Malul Alb, au aprins spiritele între autorităţile locale, vânători şi asociaţia „A doua şansă", care se ocupă cu protecţia animalelor. Preşedintele asociaţiei, Iulian Puican, spune că animalele nu trebuiau împuşcate, acestea fiind găsite în imediata vecinătate a străzii. „Un medic veterinar, dr. Daia, de la Direcţia Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentelor a stabilit că animalele au fost omorâte prin împuşcare. Câinii au fost omorâţi de către vânători, membrii ai AJVPS", afirmă Puican. Potrivit legii (Lg. 407/2006, art. 19. al. 3) „câinii sălbăticiţi sau hoinari găsiţi pe fondurile de vânătoare, se împuşcă fără restricţii şi fără obligarea la despăgubiri, iar fapta nu constituie infracţiune".


Teroare la Malul Alb


Iulian Puican susţine însă că a cerut AJVPS, printr-o adresă, să delimiteze fondul de vânătoare, pentru că animalele găsite împuşcate erau în imediata vecinătate a unei căi de acces, iar cartuşul găsit la faţa locului, care confirmă locul de unde s-a tras, era în afara pădurii. Poliţiştii din Dăeşti au deschis un dosar prin care cercetează legalitatea omorârii lătrătoarelor. „Dacă aceşti câini nu întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru a fi împuşcaţi şi erau doar din categoria celor vagabonzi, găsiţi în afara fondului de vânătoare, Primăria Dăeşti trebuia să-i ducă la un adăpost specializat", spune Puican care a cerut ca vânătorii care i-au împuşcat să fie cercetaţi pentru „practicarea tirului pe animale". Este ştiut însă faptul că la Malul Alb zeci de câini abandonaţi au semănat teroare printre turiştii aflaţi în zonă.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite