Râmnicu Vâlcea: Ca să nu dispară, fostele licee mecanice îşi schimbă profilele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vechii sudori, lăcătuşi mecanici sau strungari sunt înlocuiţi acum de tehnicieni proiectanţi. La Grupul Şcolar General Magheru au fost introduse în urmă cu câţiva ani, noi discipline, însă tinerii se lasă cu greu convinşi să înveţe o meserie.

Multe licee din Râmnic riscă să falimenteze în următorii ani dacă nu îşi adaptează profilele la cerinţele pieţei de muncă. Afirmaţia a fost făcută de şefa învăţămntului vâlcean la o conferinţă de presă. „Anul acesta au întâmpinat greutăţi la realizarea claselor, liceele General Magheru, Henri Coandă, Ferdinand sau Pleşoianu. Trebuie neapărat să îşi schimbe profilele pentru că foarte multe dintre ele se suprapun", a declarat Gabriela Ene, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vâlcea. Conducerea Grupului Şcolar General Magheru susţine însă că a început un proces de modernizare şi înlocuire a vechiilor profile mecanice în urmă cu câţiva ani. „Suntem singurul liceu din judeţ care specializăm tehnicieni operatori procesare text -imagine, tehnicieni electricieni electronişti auto, tehnicieni operatori pe maşini unelte cu comandă numerică. Multe firme din judeţ îşi selectează viitorii angajaţi dintre elevii noştri", a precizat azi profesorul Maria Fierea, directorul adjunct al Grupului Şcolar General Magheru din Râmnicu Vâlcea.


Elevi renunţă la studii din cauza sărăciei


În prezent, la Magheru învaţă peste 1000 de elevi, majoritatea din mediul rural. „Dacă în trecut furnizam cei mai bine pregătiţi sudori, forjori, strungari sau lăcătuşi mecanici, astăzi am încercat să ne adptăm noilor cerinţe şi şcolim confecţioneri tâmplărie PVC, de exdemplu. Avem în dotare patru laboratoare de informatică unde tinerii învaţă meserii legate de informatică, dar cu aplicabilitate practică", spune Maria Fierea. Problemele vin însă de la mentalitatea părinţilor care îşi doresc pentru fiii lor locuri în clasele de real sau uman şi nu la licee de profil. „Trebuie lucrat la mentalitatea oamenilor şi de aceea, noi am mers prin şcoli şi am prezentat oferta noastră educaţională, însă mulţi dintre elevii de la ţară renunţă la şcoală, motivând că nu mai au posibilităţi materiale", adaugă directorul adjunct Maria Fierea.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite