Râmnicu Vâlcea: Bolnavii dializaţi pot rămâne fără tratament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea a refuzat să semneze contractul cu CAS, pentru decontarea serviciilor de hemodializă pentru 29 de bolnavi.

   131 de pacienţi au făcut, până la sfârşitul anului trecut, dializă în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vâlcea. 102 persoane au ales să urmeze, din ianuarie 2010, tratamentul la centrul privat Renamed şi 29 au rămas în cadrul spitalului. Cei 29 de pacienţi care fac hemodializă, în spital, sunt în prezent, în pericol de a nu mai continua tratamentul, deoarece Casa de Asigurări de Sănătatea (CAS) Vâlcea nu a putut să asigure toate fondurile. „Casa nu ne-a putut oferi finanţarea tratamentului pentru perioada 1 mai - 31 decembrie, decât pentru 13 din cei 29 de pacienţi. Am refuzat să semnez contractual cu CAS, atât timp cât nu ne poate oferi suma pentru toţi pacienţii", a precizat Georgeta Sălişte, managerul SJU Vâlcea. Un pacient are nevoie de 12 şedinţe lunare. Costul unei şedinţe este de 472 lei. „Bolnavii urmează în continuare tratamentul, dar pe datorie şi sper ca serviciile să se deconteze", precizează managerul.


„Dacă bolnavii rămân fără tratament e problema managerului"


  Conducerea CAS recunoaşte că nu are fonduri pentru cei 30 de pacienţi. „Bugetul e nesatisfăcător pe 2010 , pentru această secţie. Managerul SJU a refuzat să încheie contractul din luna mai pentru cei 29 de bolnavi. Dacă bolnavii rămân fără tratament e problema managerului care a fost chemat de trei ori să semneze contractul şi a refuzat. Noi am semnalat problema la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Mai mult de atât nu putem face", spune Rodica Mărginean, preşedintele CAS. Problema de la Vâlcea se află în prezent în discuţie la Comisia de Arbitraj de la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate. „Probabil că după discuţile care au loc la Comisia de Arbitraj vor fi completate sumele", afirmă Sălişte. Pacienţii care au trecut la Renamed nu au probleme cu tratamentul, deoarece centrul are contract direct cu CNAS.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite