Râmnicu Vâlcea: Bolnavii dializaţi, salvaţi în al doisprezecelea ceas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A fost semnat contractul cu CAS pentru folnavii care fac dializa in spital
A fost semnat contractul cu CAS pentru folnavii care fac dializa in spital

După luni bune de aşteptare, a fost semnat contractual cu CAS pentru toţi pacienţii care fac hemodializă. Celor 29 de pacienţi care au rămas să facă dializă în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă li se vor deconta serviciile medicale până la sfârşitul anului.

Ameninţarea care plana asupra dializaţilor din Vâlcea de a nu mai putea să îşi continue tratamentele, a fost înlăturată în al doisprezecelea ceas, prin renegocieri la nivelul Ministerului Sănătăţii. Până la sfârşitul anului trecut, 131 de pacienţi au făcut hemodializă în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vâlcea. Începând din luna ianuarie 2010, 102 bolnavi au ales să se mute la Clinica privată Renamed, ceilalţi 29 continuându-şi tratamentul în cadrul SJU. Scandalul s-a declanşat în momentul în care Casa de Asigurări de Sănătate a oferit finanţare numai pentru 13 bolnavi din cei 29. „Am refuzat să semnez contractul cu CAS atâta timp cât nu ne poate oferi suma necesară pentru toţi pacienţii", declara Georgeta Sălişte, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea.


Contract semnat după îndelungi negocieri


După preluarea, prin descentralizare, a Spitalului de Urgenţă, Consiliul Judeţean Vâlcea a declanşat o corespondenţă intensă cu Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, cărora le-au fost adresate mai multe memorii în vederea suplimentării fondurilor prevăzute prin contractul iniţial până la acoperirea integrală a cheltuielilor reale pentru serviciile medicale de dializă. „În urma intervenţiilor repetate şi insistente, am participat împreună cu conducerea Spitalului de Urgenţă la o întâlnire de mediere organizată în cadrul CNAS. Negocierile s-au finalizat cu perfectarea unui contract de furnizare a serviciilor de dializă până la sfârşitul acestui an, fiind luaţi în considerare toţi pacienţii aflaţi sub tratament de dializă în cadrul secţiei medicale de specialitate a SJU", a precizat Ion Cîlea, preşedintele CJ Vâlcea.


Bolnavi săraci, tratamente scumpe


Un pacient care face hemodializă are nevoie de 12 şedinţe de tratament medical lunar. Costul unei astfel de şedinţe este de 472 de lei. Majoritatea bolnavilor au venituri modeste şi nu îşi permit să achite din propriul buzunar costul tratamentelor lunare. De asemenea, pacienţii trebuie ca după fiecare şedinţă să aibă parte de o dietă alimentară bogată în proteine.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite