Râmnicu Vâlcea: Bogdan Gîndac, elevul care vrea să salveze vieţi
0Au viteză, îndemânare şi se comportă ca un pompier adevărat. În 2008 a obţinut locul III pe ţară, dovedind că ştie să intrvină în caz de incendiu sau catastrofă.
profil
NĂSCUT - 20 iunie 1995, în oraşul Brezoi, judeţul Vâlcea.
STUDII - Elev clasa a IX-a la Liceul Teoretic Brezoi.
IDEALURI - Să devină pompier.
Bogdan Gîndac a intrat în grupul „Prietenii pompierilor" pe când era în clasa a V-a. „Stau lângă baza de antrenament. De mic stăteam cocoţat pe gard şi mă uitam la copiii care se antrenau. Eram foarte curios să vad ce fac acolo, cum mânuiesc furtunurile. Parcă nu mai trecea timpul să cresc şi eu odată ca să intru în grup", povesteşte Bogdan Gîndac. După ce a intrat în echipă s-a apucat serios de antrenamente pentru a demonstra că poate fi pompier. Grupul „Prietenii pompierilor" este pregătit voluntar, în afara orelor de şcoală, de profesorii de sport ai Liceului Teoretic Brezoi, Maria şi Ion Dobrin. Grupul are 30 de elevi care sunt grupaţi câte 10, în echipaj de fete, de băieţi şi mixt. Toţi copiii se pregătesc pe un teren de sport de la Brezoi, sub supravegherea profesorilor. Ei dau probe de viteză şi ştafetă la 400 de metri cu obstacole şi capătă îndemânare în folosirea furtunurilor în caz de incendiu. „Suntem cea mai bună echipă din judeţ şi în fiecare an am fost pe primul loc după competiţii şi am mers la faza naţională", spune elevul. Faza naţională are loc din doi în doi ani. În 2008, Bogdan a participat la faza naţională a concursului „Prietenii pompierilor". „Am luat locul III pe ţară atunci. Cinci zile a durat competiţia. Am avut mai multe probe teoretice şi practice. Am prins o vreme foarte urâtă cu multă ploaie, dar ne-am descurcat", spune Bogdan.
Se pregăteşte pentru faza naţională
Elevii se antrenează câte două, trei ore zilnic. „Mi-a intrat în sânge această preocupare şi vreau ca pe viitor să salvez vieţi", susţine Bogdan. Copiii pregătiţi de cei doi profesori de sport sunt cei mai buni din ţară. La faza judeţeană a concursului „Prietenii Pompierilor" au obţinut numai locul I şi la faza naţională au luat în ultimii ani patru titluri naţionale. Cei mai mulţi copii care se pregătesc la Brezoi ajung pompieri. „Împreună cu echipa am luat pe 20 mai 2010, locul I pe judeţ, la faza judeţeană «Prietenii pompierilor» care a avut loc la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea. Acum ne pregătim pentru faza naţională care are loc pe 10-14 iulie 2010 la Baia Mare. La faza judeţeană e simplu că nu avem concurenţă la nivel de judeţ, la naţională e mai greu. Eu sper să fiu pe podium şi să nu îi dezamăgim pe profesori ", spune Bogdan. În 2001 echipajul din Vâlcea a ajuns la Olimpiada Internaţională din Finlanda Prietenii Pompierilor, la care au participat copii din toată Europa, unde echipa de fete a fost pe locul 8.
Întrebări şi răspunsuri
Tinerii mai fac sport în ziua de azi?
B.G.: Nu din păcate. Pentru mulţi calculatorul e mult mai important decât mişcarea. Le recomand tinerilor să se apuce de sport că e sănătos, să lase televizorul şi mâncarea de tip fast-food.
Care e ultimul concurs la care ai participat?
B.G.: Am participat la sfârşitul lunii august la Tetratlon, o competiţie care a avut loc pe Stadionul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La concurs au participat peste 100 de elevi dint tot judeţul şi am luat locul I. Au fost patru probe, viteză, săritura în lungime cu elan, aruncarea mingii de oină şi cross.
ce-i place
Să facă cât mai mult sport. Îi place fotbalul, handbalul şi voleiul, dar nu neglijează nici şcoala. Când nu are antrenamente pentru concursuri se relaxează la pescuit. Îi place muzica şi geografia.
ce nu-i place
Prietenii prefăcuţi şi oamenii mincinoşi. Nu suportă dezordinea, mizeria şi persoanele care îşi bat joc de natură şi de animale.