Râmnicu Vâlcea: Biblioteca armatei, punct de atracţie pentru soldaţi şi civili (Foto)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Cititori în biblioteca armatei
Cititori în biblioteca armatei

Centrul de Instruire pentru Geniu Panait Donici adăposteşte al doilea fond de carte ca mărime din judeţ

La Biblioteca Enciclopedică a Centrul de Instruire pentru Geniu Panait Donici din Râmnicu Vâlcea era astăzi, agitaţie mare. Cursanţii la specialităţile armei geniu îşi luau cărţi din diverse domenii. „Citesc în general literatură universală, cărţi de psihologie, cultură generală şi ceva politică. Biblioteca are carte bună şi diversificată", spune sublocotenentul Nicoleta Toader, în timp ce alege câteva cărţi noi apărute. Sublocotenentul Ioana Brehar vine şi ia cărţi, o dată pe săptămână. „În general citesc cărţi de specialitate, de geniu şi reviste ale armatei. Sunt interesată şi de psihologie", Ioana Brehar. Biblioteca de la centrul militar a fost înfiinţată în anul 1969 în unul din pavilioanele vechi.

1 Cititori în bibliuoteca armatei

„Am pornit de la 1.000 de volume şi am ajuns astăzi la peste 70.800. Am reuşit să avem atâtea cărţi prin achiziţii şi donaţii de la edituri. Biblioteca Enciclopedică a centrului dispune de al doilea fond de carte ca mărime din judeţul Vâlcea", a declarat bibliotecarul responsabil Virgil Mareş.


Peste 1.000 de cititori pe an


Fondul de carte acoperă toate domeniile de la filozofie, economie, ştiinţe exacte, tehnică militară, literatură română şi universală şi carte cu specific militar. „Întregul fond de carte e pus la dispoziţia cadrelor, elevilor, studenţilor, cadrelor în rezervă şi personalului civil. Cu aprobarea comandantului şi pe baza unui permis eliberat de noi, oricine are acces la bibliotecă", a precizat bibliotecarul responsabil. Într-un an biblioteca centrului e vizitată de peste 1.000 de cititori, dintre care 300 sunt stabili.

Citittori în biblioteca armatei

„Din afară vin studenţi la inginerie care îşi fac lucrările de licenţă aici pentru că avem carte tehnică. Ne trec pragul şi profesori, medici, elevi de liceu. Cititorii care nu găsesc anumite volume la Biblioteca Judeţeană Antim Inireanul, vin la noi", spuneVirgil Mareş. În bibliotecă se găseşte şi o carte foarte rară, „Istoria Armei Geniu", a generalului Constantin Hîrjeu, editată în anul 1902. „Un exemplar asemănător mai poate fi întâlnit în Bucureşti la Biblioteca Naţională Militară. O altă carte veche e „Manualul Pionierului" care a apărut în anul 1911", a menţionat bibliotecarul responsabil. Datorită crizei, biblioteca nu a mai primit în ultimii doi ani bani pentru achiziţii. Biblioteca Judeţeană Antim Inireanul Vâlcea are cel mai mare fond de carte din judeţ, având peste 400.000 de volume.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite