Râmnicu Vâlcea: Bianca Anica: I-a cucerit pe francezi cu pianul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Vrea să cucerească lumea cu pianul şi să ajungă undeva sus pentru a avea o viaţă frumoasă. Sacrificiile făcute de mică, au început să dea roade.

profil


NĂSCUTĂ - 9 iunie 1999, municipiul Drăgăşani, judeţul Vâlcea.


STUDII - Elevă în clasa a IV-a la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea.


IDEALUEI - Să devină compozitor.


   Bianca Anica povesteşte că a moştenit iubirea pentru muzică şi pian de când era în burtica mamei. „Mama a luat cursuri de pian când era însărcinată cu mine. E învăţătoare şi în acea perioadă studia un instrument muzical pentru că aşa se cerea în domeniul învăţământului. Iubirea pentru muzică mi-a fost transmisă şi mie în acest fel şi de mică am fost pasionată de pian. La vârsta de un an am cântat prima melodie la o orgă de jucărie", povesteşte Bianca. Pentru că în Drăgăşani nu există un liceu cu profil de muzică, la vârsta de şapte ani, Bianca s-a mutat în Râmnicu Vâlcea, cu chirie, după ce s-a înscris în clasa I-a la Liceul de Artă ca să poată studia pianul. „A fost foarte greu. Eu eram mică, părinţii erau la peste 100 de kilometri de mine, la Bălceşti, iar eu îi vedeam odată pe lună. Vorbeam la telefon, dar lipsa lor de lângă mine se simţea. Am avut noroc cu bunica care a venit să locuiască cu mine şi să mă îngrijească", spune eleva. Din clasa I-a, Bianca satudiază pianul cu doamna profesoară Cristiana Lazăr.


Locul I la Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală


  După trei luni de pregătire la pian, Bianca a mers la primul concurs. „Am fost în Franţa la concursul internaţional de pian «Concours Musical de France». Cu toate că au participat copii 11 ţări din Europa am reuşit să iau locul I. A fost exact ce îmi doream eu, o aventură, pentru că am avut ocazia să vizitez câte ceva şi această ţară", mărturiseşte Bianca. Tot în clasa I a mai obţinut şi locul II la concursul naţional de pian de la Bucureşti „Pro Piano România". În clasa a II-a , Bianca a fost primul copil din România care a participat la concursul internaţional de pian «Simone Delbert- Fevrier», de la Nisa din Franţa. „Am fost cazată la o familie franceză, unde am cunoscut alţi copii de vârsta mea. Şi ei aveau pian în casă, unde am repetat şi eu înainte de concurs. Familia respectivă avea o fetiţă cu care m-am înţeles foarte bine şi ne-am jucat cu păpuşile. La plecare mi-a făcut cadou un desen", povesteşte Bianca. Eleva a obţinut tot locul I la prima participare, la concursul „Simone Delbert- Fevrier", de la Nisa. Anul trecut, Bianca a început să participe şi la olimpiadele de muzica. La Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală a obţinut în 2009, locul I. Şi anul acesta, s-a clasat tot locul I la Olimpiadă. Tot anul acesta a luat şi locul II la concursul naţional de pian „Craiova Piano". Materia preferată a Biancăi e limba şi literatura română. Ea reprezintă liceul şi la această materie la diverse concursuri pe judeţ, unde a reuşit să obţină premii.


ce-i place


Să am o viaţă cu multe aventuri, să studiez mult şi să ajung undeva sus. În timpul liber îmi place să mă relaxez călătorind, ori să stau acasă şi să mă joc cu păpuşile.

ce nu-i place


Oamenii mincinoşi şi invidioşi. Sunt dezamăgită că lumea e foarte mare şi nu o pot vedea pe toată. Nu îmi place supa.

Întrebări şi răspunsuri


Cum e să te descurci singură?


B.A.: E greu dar m-am obişnuit. Am trecut peste perioada când plângeam că nu îmi vedeam părinţii şi nu suportam să nu merg acasă săptămânal. Acum îmi place să stau singură. Îmi gătesc, îmi splăt, fac curat şi merg la şcoală.


Câte ore cânţi la pian pe zi?


B.A.: Cel puţin două ore repet pentru că vreau ca melodiile să iasă foarte bine. Când obosesc fac pauză şi pe urmă o iau de la capăt. Vreau să ajung cineva în domeniul muzical, să călătoresc mult şi să am o viaţă de poveste.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite