Râmnicu Vâlcea: Au „explodat” preţurile la legumele aduse din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele zile, preţurile legumelor s-a dublat, comercianţii afirmând că de vină este iarna prelungită. Vâlcenii care doresc să mănânce sănătos în anotimpul rece, trebuie să scoată din buzunar sume considerabile pentru asta.

Preţurile la legumele aduse din afară au crescut mult în ultimele zile. Comercianţii din Piaţa Centrală spun că scumpirile s-au datorat şi prelungirii timpului rece. „Toate legumele le aducem din străinătate, iar din cauza frigului din ultimul timp, preţurile au crescut foarte mult şi acolo", a povestit Mioara Predescu, una dintre comerciantele din Piaţa Centrală. Femeia spune că vâlcenii însă nu se zgârcesc atunci când vine vorba să cumpere produse sănătoase, chiar dacă sunt mai scumpe.


Cumpărături mai puţine şi de calitate proastă


„Vânzările nu au crescut foarte mult în ultimele zile, dar nici nu au scăzut. Oamenii preferă să cumpere mai puţine produse şi de calitate mai proastă. Adică, preferă şi legumele şi fructele ceva mai vechi, cu preţuri reduse", completează comercianta. În piaţa centrală, un kilogram de roşii a ajuns să coste 6 lei, faţă de 4,5 lei cât costa săptămânile trecute. Ardeiul gras costă între 9-12 lei kilogramul de la 6 lei, iar carofii se vând cu 3 lei kilogramul, de la 1,5 lei. „Este o adevărată bătaie de foc. Preţurile au „sărit” considerabil în ultimele zile. Nu înţeleg de ce le-au scumpit în halul acesta? Practic nu ne mai putem permite mai nimic. Pensiile şi salariile rămân neschimbate, dar preţurile la alimente cresc pe zi ce trece, nu este normal", a declarat Ion Roşca, un pensionar de 62 de ani care locuieşte în Râmnic. Singurele care au preţuri cât de cât acceptabile sunt fructele. Astfel, bananele costă 4 lei kilogramul şi portocalele, 3 lei kilogramul. În schimb, merele româneşti s-au scumpit de la 1,5 lei kilogramul, cât costau acum două săptămâni, la 4 lei.


Preţuri piperate la produsele bio


Vâlcenii se plâng că nu îşi mai permit să cumpere produse din piaţă, chiar dacă sunt mai sănătoase, pentru că au preţuri foarte mari. În piaţă, legătura de mărar sau pătrunjel se vinde cu un leu, iar ceapa cu trei lei kilogramul. Ouăle sunt ceva mai scumpe în piaţă decât la magazinele alimentare, astfel la ţărani, oul este 0,65 de lei bucata, în vreme ce la supermarket, oul se vinde cu 0,35 lei.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite