Râmnicu Vâlcea: Aşezământ social-bisericesc cu bani de la Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În aşezământul Sf. Calinic vor fi depuse moaştele mai multor sfinţi care vor fi aduşi în Râmnic de zilele Antim Ivireanul pe 25-27 septembrie.

   Arhiepiscopia Râmnicului a primit 190.000 lei din fondul de urgenţă al Guvernului, pentru a realiza, în 2010, lucrări de reabilitare şi modernizare. „Am solicitat bani la Ministerul Culturii şi Cultelor anul trecut şi finanţarea s-a aprobat acum. Beneficiem de 190.000 lei", spune Emilian Groşenoiu, preot vicar, în cadrul Arhiepiscopiei. Cu aceste fonduri conducerea Arhiepiscopiei a transformat clădirea în care a funcţionat tipografia şi protoeria în aşezământ social-bisericesc Sf. Calinic. „Clădirea a fost construită în anul 1950 şi acoperişul era foarte deteriorat. Tabla era găurită de grindină şi de cuiele din asterială şi de câte ori ploua apa se infiltra în interior. Am înlocuit tot acoperişul, dar trebuie să schimbăm şi instalaţia de curent electric, să facem încălzirea centrală, să compartimentăm spaţiul şi să îl mobilăm şi nu cred că ne ajung banii", declară Emilian Groşenoiu.


 Aşezământul va fi un loc de pelerinaj


  Aşezământul va fi folosit ca loc de pelerinaj şi aici vor fi aduse moaştele unor sfinţi. „Tot aici vor fi cazaţi şi credincioşii din alte judeţe care vin în pelerinaj la Arhiepiscopie, ori la mănăstirile din Vâlcea. Nu am pus nicio taxă de cazare", a precizat preotul vicar. Anul acesta, cu prilejul sărbătoririi Sfântului Antim Ivireanul, ocrotitorul Râmnicului, vor fi depuse în aşezământ, moaştele mai multor sfinţi, în perioada 25-27 septembrie 2010. Credincioşii se pot ruga, la sfârşitul lunii, la moaştele sfinţilor martiri de la Niculiţel şi Cuviosul Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistriţa.


De patru decenii în fruntea arhiepiscopiei


  Zilele Antim Ivireanul coincid în 2010 cu împlinirea a 160 ani de la întronizarea Sfântului Ierarh Calinic în scaunul episcopal al Râmniculu şi 40 de ani de slujire a Înaltpreasfinţitului părinte Gherasim Cristea. Arhiepiscopul Gherasim a descoperit în anul 1971 moaştele a patru martiri (Zotikos, Attalos, Camasis şi Filippos).

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite