Râmnicu Vâlcea: Arabela Paul, fotomodelul care practică jiu-jitsu brazilian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să-şi învingă timiditatea şi să-şi facă un cerc de prieteni adevăraţi, a renunţat la la prezentarea de modă şi s-a dedicat artelor marţiale. Este singura femeie vâlceancă practicantă de jiu-jitsu brazilian.

NĂSCUTĂ: 23 ianuarie 1985, la Horezu-Vâlcea
STUDII: Facultatea de Economia Turismului din cadrul Universităţii Constantin Brâncoveanu
FAMILIE: necăsătorită


Fire extrem de sensibilă, Arabela este singura vâlceancă practicantă de arte marţiale, de jiu-jitsu-lui brazilian, un sport de contact care se bazează pe lupta la sol. Prin folosirea tehnicilor articulare sau a unor metode de ştrangulare, partenerul de lupta este forţat să cedeze. Aşa se face că o fire care nu are un fizic extrem de corpolent poate să învingă un adversar ce pare de temut. „Am început să practic sportul în urmă cu doi ani. Mi-au plăcut artele marţiale şi am început antrenamentele cu stilul pencak silat, adică cu luptele militare, dar am renunţat şi m-am reorientat către jiu-jitsu brazilian", povesteşte Arabela. Vâlceanca s-a apucat de artele marţiale pentru a-şi învinge timiditatea. „Am scris poezie, în stil bacovian, ceva mai tristă, volum pe care l-am intitulat «Petale de trandafir». Aveam foarte puţini prieteni şi am găsit soluţia de a ieşi din monotonie, practicând un sport", spune tânăra sportivă.


De la manechin, la artele marţiale


Până a ajunge să practice „şahul la sol", cum mai este numit jiu-jitsu brazilian, Arabela a făcut trei ani de modeling, la o agenţie din Bucureşti, prezentarea de modă şi şedinţele foto devenindu-i extrem de familiare. „La prima prezentare îmi venea să fug de pe scenă. Am avut tot timpul probleme cu britzurile aparatelor de fotografiat , pentru că închideam ochii, lucru care-l fac şi acum. Intenţionam să termin Facultatea de Fizica Nucleară, dar programul încărcat pentru modeling şi cursurile de la facultate se băteau cap în cap. Aşa că m-am hotărât să mă întorc acasă, la Râmnicu Vâlcea şi să schimb ceva în viaţa mea", povesteşte. Printr-un verişor al prietenului ei, l-a cunoscut pe Cătălin Ionel Dumitru, un as al luptelor militare. A făcut însă pasul şi a renunţat la acest stil, practicând un alt stil de arte marţiale şi anume jiu-jitsu brazilian, cu Leonard Gugulici. „Leo, cum îi spunem noi, este un om remarcabil şi un psiholog la fel de bun care mereu ne face să ne simţim bine, ne face să ne simţim învingători. Eu nu agreez violenţa, de aceea practic BJJ (Brazilina Jiu Jitsu) şi nu luptele militare. Pentru mine acest sport a devenit asemenea aerului! Mai mult decât pasiune", povesteşte Arabela.


Le-a cerut colegilor să nu o menajeze


Visul ei este să ajungă să intre în competiţiile internaţionale de BJJ. Săptămânal se antrenează cu băieţii, cărora le-a cerut să nu o menajeze niciodată şi de multe ori are câştig de cauză în confruntările cu aceştia. „Multe dintre colegele mele îmi reproşează de ce nu fac balet, dansuri şi fac jiu-jitsu brazilian. Aci, la sală, unde se antrenează şi prietenul meu, am reuşit să-mi fac o a doua familie, să-mi fac prieteni adevăraţi şi nu de conjunctură. Plecăm împreună la munte, la mare şi atmosfera este una foarte plăcută", povesteşte.


Ce-i place: Se relaxează jucând airsoft sau scriind literatură, în special poezie. Este atrasă de modeling, pe care l-a şi practicat. Este o fire extrem de dinamică, mereu dornică să facă ceva.
Nu-i place: Întotdeauna a avut un „ghimpe" împtriva prostiei omeneşti, despre care spune că este în cantităţi industriale şi este şi foarte contagioasă. Deşi trăieşte intr-un colectiv cu multe femei, se păstrează departe de bârfele care curg cu toptanul.


Întrebări şi răspunsuri


Crezi că sportul este apreciat în România?

A.P. La noi, sportul, mai ales judo, nu este foarte bine mediatizat, iar cât priveşte artele marţiale, puţine fete practică acest sport. Mi-ar face plăcere să am colege la sală, dar din păcate nu se întâmplă acest lucru.


Ce avataje ai ca practicat de jiu-jitsu brazilian?
A.P. Prin sport, în general, înveţi să fii mai disciplinat, să fii mai atent la detalii, să te autoeduci. Cu timpul devii un psiholog foarte fin, iar asta te ajută foarte mult în viaţă.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite