Râmnicu Vâlcea: Andrei Ţurlea este cel mai tânăr elev pilot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorinţa de a deveni pilot i-a încolţit în minte când zbura ca pasager pe un avion de linie şi văzut cockpit-ul piloţilor şi a ascultat convorbirile acestora. Acum îşi dă licenţa pentru pilot-privat.

NĂSCUT. 15 iulie 1992, la Râmnicu Vâlcea
STUDII. elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari" din Rm. Vâlcea
IDEAL. Să devină comandant la o mare companie aeriană

Andrei abia a împlinit, de câteva zile, 18 ani, iar când a luat primele lecţii de zbor încă nu se afla la vârsta majoratului. Tânăr, simpatic şi foarte spiritual, plăcerea de stat de vorbă cu el îţi rezervă un dialog interesat, dar noncoformist. „Nu pot să-ţi spun că-mi plăcea de mic să mă joc cu avioanele. Este adevărat că m-am urcat într-un elicopter de intervenţii în anul 2005. Tata lucra pe atunci la Automobilul Clubului Român şi îmi aduc aminte că aparatul de zbor aterizase pe un platou din imediata vecinătate a Prefecturii. Pilotul cu care am discutat atunci, l-am întâlnit acum ca instructor la Şcoala de Aviaţie Civilă" , povesteşte.

Lumea fascinantă din cockpit-ul piloţilor

Dar ceea ce se întâmplă în cabina piloţilor, discuţiile dintre aceştia, aparatura aceea sofisticată, aveau să-i declanşeze interesul ceva mai târziu, când Andrei a mers la un unchi, în Spania. „În anul 2007 m-am dus ca pasager, cu o cursă comercială, la Barcelona. Aveam loc pe al doilea rând, iar stewardesele după ce i-au servit cu cafea pe piloţi, au lăsat uşa deschisă. Discuţiile piloţilor din cockpit, în engleză, bineînţeles, m-au interesat, s-a declanşat un «click» şi au urmat ore în şir de zbor virtual". Lumea calculatorului nu avea să fie una şi aceeaşi cu cea a zborului adevărat.

Zborurile de verificare, abc-ul piloţilor

Andrei a intrat în legătură cu oameni a căror viaţă se derulează în jurul zborului, a cunoscut, piloţi, controlori de trafic. Întâmplarea a făcut ca printre membrii unui grup de elevi francezi care au venit în expediţie la Râmnicu Vâlcea, Delia, o franţuzoaică, să fie cazată acasă la familia Ţurlea. „Tatăl ei avea licenţă de zbor pentru pilot privat, iar la prima vizită pe care am făcut-o în Franţa am zburat, la Rennes, pe două avioane monomotoare cu patru locuri", povesteşte. Anul trecut, tânărul liceean s-a înscris la Aeroclubul Român şi din sutele de participanţi, doar el şi un tânăr din Mioveni au fost admişi să urmeze şi probele practice de zbor. „Cursurile teoretice au durat aproape trei luni, iar zborurile au loc pe Aerodromul de la Geamăna-Argeş. Am făcut până acum ore de zbor,de verificare, în jurul pistei. Urmează zborul în zonă şi raidurile, după care voi fi lăsat singur la manşa avionului. Aici sunt pregătit de instructori care sunt oameni deosebiţi, mulţi dintre ei, piloţi la mari companii, acum pensionari", povesteşte Andrei. Tânărul liceean se trezeşte dis de dimineaţă, la ora 3.00 şi pleacă din Râmnicu Vâlcea, cu autocarul, la Piteşti ca să ajungă apoi la aerodrom.


Întrebări şi răspunsuri


Cum îşi vezi viitorul, Andrei?

A.Ţ. După absolvirea colegiului vreau să mă înscriu la Facultatea de Inginerie Aerospaţială din Universitatea Politehnică Bucureşti şi să urmeaz şi cursurile Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, Bucureşti. Sper să obţin bursă, că altminteri este extrem de scump. Vreau să ajung pilot de linie.
Care este diferenţa între pilotajul virtual şi cel real?
A.Ţ. Nu este deloc uşor să fi pilot pe un avion şi nu se compară cu a fi pilot virtual. Te gândeşti să nu faci ceva ce nu trebuia făcut sau vrei să faci acel lucru perfectibil. Încă mai sunt tentat să-l întreb pe instructorul meu când să ridic trenul de aterizare.


Ce-mi place.
Sunt o fire extrem de dinamică şi mereu trebuie să am ceva de făcut, să am o ocupaţie. Acum îmi petrec timpul cu Diana, cea mai bună prietenă a mea. Mă relaxez ieşind cu prietenii în oraş.
Nu-mi place.
Cel mai mare chin pentru mine este să mă pui să stau degeaba. Nu-i pot înţelege niciodată pe aceia care sunt mereu „în căutarea timpului pierdut", cum nu pot înţelege cum o femeie poate să stea 20 de minute să cumpere un produs dintr-un magazin.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite