Râmnicu Vâlcea: Andrei Ştefan Muja, olimpicul care jonglează cu literele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La şase ani a descoperit că poate reproduce o propoziţie de la coadă la cap, iar de atunci cunoscuţii îl roagă să le „traducă" fraze alambicate

Andrei este un adolescent care reuşeşte să atragă simpatia celor din jurul său printr-un fel cu totul inedit. „Pe când aveam şase ani, părinţii mei au observat că memoram cu multă uşurinţă cuvintele şi apoi le redam foarte exact, citindu-le, pe retina memoriei, în sens invers, de la coadă la cap".„Nu exersez acest lucru, iar mama a rămas uimită de capacitatea mea şi a vrut să mă verifice. Nu redau silabisită propoziţia, să nu se creadă că bâjbâi, dar nici foarte rapid, ca auditoriul să nu înţeleagă ceea ce zic" De atunci, Andrei s-a simţit atras de această abilitate a sa, pe care nu a cultivat-o. , se destăinuie Andrei. Colegii de şcoală dar şi cei de liceu, l-au verificat cu „reportofonul" să vadă dacă nu cumva „mănâncă" vreo literă, dar redarea a fost... ca după carte. În cadrul unui spectacol prezentat luna aceasta în Sala Filarmonicii Ion Dumitrescu, din Râmnicu Vâlcea, liceenii lahovarişti şi-au pus colegul la încercare, în faţa publicului, cerându-i „traducerea" unor propoziţii alambicate. „Totul este să memorez propoziţia în forma corectă, iar după aceea îmi este foarte uşor să o citesc, din memorie, de la coadă la cap", se destăinuie.


În 30 de minute îşi pregăteşte temele


Întrebat dacă mai cunoaşte persoane cu astfel de abilităţi, Andrei răspunde că în Vâlcea nu a mai întâlnit pe nimeni. „Pe site-ul postului PROTV, la emisiunea «Românii au talent» a fost un personaj care putea face acelaşi lucru. Nu am încercat niciodată să epatez prin asta, ci doar, ori de câte ori sunt solicitat de prieteni, colegi, cunoscuţi, le redau ce îmi cer. Este o formă de socializare, dar nu mă simt stresat de ce-mi cer", povesteşte. Andrei are o capacitate extraordinară de a învăţa, aşa că pentru pregătirea temelor îi trebuie cam 30 de minute. „Nu sunt nici pe departe un tocilar, iar materia mea preferată este geografia politică. Încă de mic, înainte de a merge la şcoală, am învăţat de la bunicul meu toate capitalele ţărilor lumii". Anul acesta, Andrei a participat la faza judeţeană a olimpiadei de geografie, unde s-a clasat pe locul III. „La faza naţională va merge doar cel care s-a clasat pe primul loc. Recunosc că puteam să mă pregătesc mult mai bine, dar nu am făcut-o", se destăinuie. Despre România de azi, Andrei are o viziune proprie: „Trăim într-o dictatură democratică, ceva între orânduirea comunistă şi cea capitalistă. Ţara nu este una săracă, dar este prost condusă şi de aici efectele care se resimt asupra majorităţii populaţiei, starea de nesiguranţă colectivă, de teamă pentru ziua de mâine".


Ce-i place


Este un admirator al frumuseţilor naturi, fiind atras de drumeţiile în creierul munţilor, acolo unde natura în sălbăticia ei a creat adevărate oaze de frumuseţe. Agreează oamenii sinceri şi cu bune intenţii. A practicat înotul cu multă plăcere.


Nu-i place


Dezavuează neseriozitatea celor din jur şi este împotriva tuturor celor care au făcut din români un popor de oameni demoralizaţi. Îl intrigă imaginea care ne-a fost creată peste hotare în anii de după 1989 încoace.


Întrebări şi răspunsuri


Ce-ai face dacă ai fi preşedinte pentru o zi?

A.Ş.M. Aş face în aşa fel încât întreg mapamondul să ştie că noi avem nămoalele de la Techirghiol cum nu mai există aşa ceva în toată lumea, că avem Sfinxul creat de natură, o formaţiune geologică unică în felul ei, că avem Predealul, dar nu ştim să-l popularizăm aşa cum se cuvine.
Te-ai gândit să pleci din ţară?
A.Ş.M. Nu, fuga nu este o soluţie! Aici este lupta noastră pentru schimbarea mentalităţilor, pentru a-i determina şi pe alţii să rămână. Românii nu şi-au spus ultimul cuvânt, numai că au nevoie de capete luminate care să schimbe percepţia întregii lumi asupra noastră.


profil
NĂSCUT: 20 septembrie 1994, la Râmnicu Vâlcea
STUDII: Elev în clasa a X-a E, la Colegiul Naţional Alexandru Lahovari, din Râmnicu Vâlcea
IDEAL: Să studieze geografia politică a lumii

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite