Râmnicu Vâlcea: Andrei Cîţulete a fost aplaudat de vienezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Cîţulete
Andrei Cîţulete

  E un clarinetist în devenire şi împreună cu colegii din fanfara Gabriel Chaborschi a încântat publicul din Austria, vara aceasta. La sfârşitul lunii, merge la Viena.

profil


NĂSCUT - 6 septembrie 1997, la Râmnicu Vâlcea.


STUDII - Elev în clasa a VII-a la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea.


IDEALURI - Să devină un muzician renumit.

  Andrei Cîţulete studiază clarinetul de la vârsta de şapte ani. „Cred că iubirea pentru muzică mi se trage de la unchiul meu care cântă la mai multe instrumente. El m-a inspirat şi m-a făcut să aleg şi eu instrumentele", spune elevul. Din clasa I-a studiază clarinetul la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea cu profesorul Cosmin Popa şi de un an cântă şi în Fanfara Copiilor Gabriel Chaborschi de la Palatul Copiilor, unde face percţie cu profesorul Constantin Andrei. „Primele ore la clarinet au fost foarte grele. Am fost chiar pe punctul de a renunţa. Unchiul meu a fost cel care m-a încurajat să nu renunţ. Mi-a explicat că primele ore sunt mai grele până învăţ notele muzicale, timpii, ritmul, urmând ca apoi să îmi fie mai uşor", povesteşte Andrei Cîţulete. Cu mult studiu şi muncă a reuşit să interpreteze cu succes aproape orice melodie la clarinet. „În cadrul liceului am aflat de existenţa Fanfarei Copiilor Gabriel Chaborschi. Am mers la Palatul Copiilor unde am cântat mai multe melodii şi domnul dirijor Constantin Andrei a zis că sunt bun şi m-a primit în fanfară", declară Andrei.


  Locul I cu fanfara la Festivalul Internaţional „WASSERWELTFEST" de la Viena


  De când a intrat în fanfară, Andrei Cîţulescu a participat la numeroase concursuri de muzică, în ţară şi în străinătate. „Am avut şansa să merg vara aceasta în Austria cu fanfara. Între 18 şi 20 iunie am participat la Festivalul Internaţional „WASSERWELTFEST" de la Viena. Am concurat cu fanfare din 23 de ţări şi noi am luat locul I", povesteşte Andrei Cîţulete. Tot în Austria, în afara festivalului, fanfara a mai susţinut concerte în centru Vienei şi Sectorul 15 Viena şi la o biserică din centrul oraşului pentru comunitatea de români. „Am cântat melodii precum: «Treceţi batalioane române Carpaţi», «Rapsodia I» de Enescu, «Suita Ardealul», «Haţegana», «Imnul României», «Imnul Europei» şi piese clasice în italiană, austriacă şi americană. Am mai avut un concert şi în centru Vienei la «Seara Eminesciană» organizată de Centrul Cultural Român, piese patriotice şi melodii după versurile lui Eminescu", spune elevul. Andrei Cîţulete precizează că, experienţa de la Viena a fost unică şi a avut foarte multe de învăţat din ea. Printre premiile importante obţinute de Andrei Cîţulete cu fanfara anul acesta, sunt locurile I la Festivalul Internaţional de Folclor de la Argeş şi Festivalul Internaţional al Fanfarelor de la Târgu-Mureş. Elevul spune că va contiua să studieze clarinetul pentru că vrea să se specializeze şi să devină un instrumentist renumit.


Întrebări şi răspunsuri


Care sunt genurile de muzică pe care le cântaţi în fanfară?


A.C.:
Cântăm cam toate genurile muzicale (clasic, folclor, imnuri, marşuri, uverturi, muzică religioasă şi colinde). Repertoriul are aproximativ 400 de piese muzicale care sunt orchestrate de Ionel Croitoru şi dirijorul formaţiei Constantin Andrei.


Care e următorul festival la care vei participa?


A.C.: O să merg din nou la Viena la un alt festival al famfarelor care are loc în perioada 27 noiembrie- 3 decembrie 2010. Atunci o să avem mai multe concerte de colinde pentru comunitatea de români de acolo, dar o să cântăm şi de 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României.


ce-i place


Să joace fotbal, să iasă în oraş cu prietenii, să stea pe calculator, să meargă în drumeţii cu colegii şi să asculte muzică house. Iubeşte natura şi îi place să fie ordonat.


ce nu-i place


Persoanele mincinoase şi prietenii falşi. Nu îi plac supele. Detestă mizeria şi violenţa asupra oamenilor şi a animalelor, dar şi faptul că, pe posturile de televiziune de azi nu sunt promovate valorile.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite