Râmnicu Vâlcea: Andreea Iovan e singura vâlceancă admisă la Universitatea din Richmond, Virginia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  A fost premiantă, a câştigat multe olimpiade, dar niciodată nu au interesat-o premiile. A vrut doar să se autodepăşească. În urma unui concurs organizat în format electronic a reuşit să fie admisă să studieze la Universitatea din Richmond.

profil


NĂSCUTĂ - 31 august 1991, la Râmnicu Vâlcea.


STUDII- Studentă la „University of Richmond", Virginia, SUA.


  Andreea este o fiinţă dezinvoltă, mereu în căutarea noului. Inteligentă şi pragmatică, visul ei de a ajunge în Statele Unite ale Americi a început să prindă contur în urmă cu doi ani, pe când era elevă în clasa a XI la cel mai renumit Colegiu al Râmnicului. „Sora mea, Diana, elevă tot la Colegiul «Alexandru Lahovari», unde şi eu am absolvit anul acesta, a plecat în SUA tot în urma unor examene extrem de riguroase date în format electronic", povesteşte Andreea.


 Mereu am vrut să mă autodepăşesc


  Admiterea la Universitatea din Richmond a fost diferită faţă de examenele clasice care se dau în România. „Organizat în mai multe centre din ţară, n-am ştiut niciodată câţi s-au înscris. Pe lângă textele de specialitate, engleză, matematică, fizică, examenul toffel, se punctează foarte bine activităţile extraşcolare desfăşurate, se ia în calcul foaia matricolă, olimpiadele la care ai participat, caracterizările. Eseul este foarte important, ceea ce crezi tu despre tine, cum te autocaracterizezi într-un anumit context", povesteşte Andreea. Dornică să se înscrie la Politehnică, tânăra elevă admisă la Universitatea din Richmond va avea un an de acomodare, timp în care, sub pregătirea unui profesor din SUA, va trebui să-şi definească ce profil ar vrea să urmeze. „În România am fost la foarte multe olimpiade, faze judeţene sau naţionale, în clasa a VII-a şi a VIII la olimpiadele de matematică, istorie, limba română, în clasa a IX-a la fizică, în clasa a X-a la engleză, unde am luat locul II pe ţară. Dar nu premiile sunt cele care m-au mobilizat. Mereu am vrut să mă autodepăşesc, să vreau tot mai mult de la mine, de la viaţă în general", povesteşte.


 Dialogul cu oamenii mi-a dat încredere în mine


  Pentru a-şi învinge timiditatea, Andreea a început să interrelaţioneze cu cei din jurul ei. A participat la foarte multe concursuri de voluntariat. „Această ieşire către lume, dialogul permanent cu cei din jurul meu, ba chiar faptul că am început să ţin cursuri de enegleză pentru diverse persoane, toate m-au ajutat extrem de mult, mi-au redat încrederea în mine, în capacităţile mele", povesteşte Andreea. Pe 15 august, fost liceeancă de la Colegiul Lahovari va începe o viaţă nouă, trubuind să fie la Universitatea din Virginia. „Orice rupere de rădăcini, de părinţi, prieteni, colegi, profesori, nu este deloc uşoară. Dar familia m-a ajutat atât de mult, încât înţeleg că este mai bine pentru noi, fetele lor, să avem un alt orizont de cunoaştere, să studiem într-o ţară unde valorile sunt respectate şi unde avem alte posibilităţi de afirmare decât pe meleagurile noastre", povesteşte.


Ce-i place


  Îşi doreşte să călătorească pe cât mai multe meridiane ale globului, iar visul începe să prindă contur. Citeşte enorm de mult şi consideră acest lucru ca pe o relaxare.


Nu-i place


 Are mereu un ghimpe împotriva celor care nu ştiu să promoveze adevăratele valori. Este împotriva mincinoşilor, a oamenilor fără cuvânt, fără verticalitate.


 Întrebări şi răspunsuri


Te vei întoarce în România?


 A.I.: Este prematur să-ţi dau un răspuns categoric acum. Nu spun nici da, nici nu. Împrejurările vor fii cele care vor stabili care va fii soarta mea în următorii ani.


Vei primi bursă pe perioda studiului?


A.I.Statul american îmi va oferi o bursă de aproximativ 50.000 de dolari pe an, din care cel mai mult, peste 50 la sută este costul pregătirii, restul însemnând cazare şi masă.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite