Râmnicu Vâlcea: Andreea Ion invită copiii în „Lumea Poveştilor" prin rime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  După şapte ani de muncă, a reuşit să scoată un volum în care a publicat 100 de poezii, iar acum pregăteşte o carte cu versuri pentru cei mai mici dintre cititori.

profil


NĂSCUTĂ - 27 noiembrie 1986, la Râmnicu Vâlcea.


STUDII - Universitatea Transilvania din Braşov, Facultatea de Litere, promoţia 2009. Masterand, specializarea limba şi literatura română, la Universitatea Transilvania din Braşov.


IDEALURI - Să devină profesoară de limba şi literatura română.


  Andreea Ion a început să scrie versuri încă din copilărie. „Totul a început dintr-o joacă. Eram în clasa a VII-a şi am avut de făcut o poezie ca să învăţăm rima. Numai că, cea care ne-a pus să scriem poezii a fost profesoara de religie, Elena Marinescu, şi nu cadrul didactic de limba şi literatura română", povesteşte Andreea Ion. Din joacă, prima poezie a ieşit bine. „Când am început să scriu poezii am făcut-o din ambiţie. Am vrut să îmi demonstrez mie că sunt înstare să scriu", mărturiseşte Andreea. Tânăra a începu să scrie mai intens, în liceu, la Colegiul Naţional Economic, unde a fost susţinută şi de profesoara Magdalena Maria Budeanu. „În perioada liceului scriam tot ce nu puteam să spun cu voce tare", spune tânăra. În 2005, a publicat prima poezie „Râmâi la toate rece", în revista şcolii. A continuat să scrie şi în facultate. „Am şi încercări de roman, dar nu am finalizat niciunul", mărturiseşte Andreea.


 A scos prima carte cu 100 de poezii


  În 2010, Andreea Ion a reuşit să scoată prima carte de poezii „Glasul ochilor" , la Editura Lumina din Drobeta Turnu Severin. „În carte sunt publicate 100 de poezii de dragoste specifice vârstei adolescenţei. Cartea reprezintă munca mea pe o perioadă de şapte ani. Foarte mult m-au susţinut părinţii, domnul Gheorghe Puiu Răducan -Ţepeşti care mi-a făcut prefaţa şi profesorul Florian Copcea", spune Andreea Ion. Pe şase, şapte noiembrie 2010, tânăra a participat la Festivalul Internaţional de Poezie „Nicolae Drăgan" la Galda de Jos, din Alba Iulia. „Am obţinut premiu pentru poezie şi drept răsplată, poeziile cu care am participat la concurs mi-au fost publicate într-o carte destinată câştigătorilor «Poezii în Labirint». E vorba de cinci poezii care au ca tematică viaţa şi moartea", a precizat poeta.


„Acum versurile curg de la sine"


  Între 13 şi 15 ianuarie 2011, Andreea a participat la Festivalul de Poezie Mihai Eminescu la Drobeta Turnu Severin unde a obţinut premiul pentru poezie, care a constat într-o diplomă şi o medalie. Cele 10 poezii cu care a participat la concurs i-au fost publicate într-o carte intitulată „Dintre sute de catarge". „Scriu din pasiune. Nu mai am limite, nu mai contează domeniul, ori sursa de inspiraţie. Acum versurile curg de la sine", spune poeta. Andreea Ion scrie şi poezii pentru preşcolari şi multe dintre ele le-a publicat în revista „Draga mea pentru copii". Luna aceasta a publicat şi prima proză , „Legenda zăpezii" pentru copii şi în curând va scoate prima carte cu poezii pentru preşcolari „Lumea Poveştilor".


ce-i place


Să scrie poezii şi să citească literatură română şi universală. Iubeşte natura şi plimbările în aer liber. În timpul liber îi place să culeagă anumite informaţii şi de pe internet.


ce nu-i place


Faptul că astăzi trebuie să ai un job doar ca să supravieţuieşti, ori să îţi întreţii o familie, astfel încât nu poţi să profesezi în domeniul în care ai terminat studiile. Asta mă doare cel mai mult că nu pot să fac ceea ce îmi place.


Întrebări şi răspunsuri


Cum au primit copiii şi mămicile poeziile tale?


A.I.: 
Şi mămicile, dar şi copiii sunt încântaţi de ele. Scriu şi pentru copii, deoarece îi iubesc mult. Am lucrat în 2008 şi 2009, ca educatoare la o grădiniţă cu program normal în Braşov. Atunci mi-a venit ideea să scriu ceva şi pentru vârsta lor.


Unde lucrezi în prezent?


A.I.: Sunt oficiant poştal. După ce termin masteratul sper să îmi găsesc un loc la catedră şi să predau limba şi literatura română, pentru că asta e specializarea mea. O să scriu în continuare şi pentru adulţi şi pentru copii.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite