Andreea Elena Trăistaru, info-matematiciana olimpică la limba română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Elena Trăistaru
Andreea Elena Trăistaru

Elevă la un renumit colegiu, la profil matematică-informatică, de cinci ani consecutiv se califică la fazele naţionale ale olimpiadei de limba română, anul trecut clasându-se pe locul IV.


Andreea a absolvit clasele primare şi apoi cele gimnaziale la Şcoala cu Ceas, din municipiu, aşa cum mai este denumită Şcoala Take Ionescu. A scris puţină literatură, doar în revista şcolii, iar acum acele poezii le consideră... infantile. Limba română i-a plăcut însă foarte mult deşi a urmat un profil real, la clasă de matematică-fizică, într-un colegiu unde matematica şi informatica se „mănâncă pe pâine". Din clasa a VII-a, an de an s-a calificat la olimpiadele naţionale de limba română fiind o strălucită olimpică. „Anul trecut la Olimpiada Naţională de Limba română am obţinut menţiune, clasându-mă pe locul IV într-o competiţie unde m-am concurat cu cei mai buni elevi din ţară", povesteşte tânăra, care de cinci ani consecutiv este selecţionată la olimpiadele naţionale de limba română. Fire analitică, Andreea nu lasă cuvintele să-i zboare, fiecare expresie a ei având profunzime şi o filozofie existenţială.


Limba îţi oferă libertatea gândirii


„M-a atras limba română pentru că, dacă o cunoşti în profunzime îţi poţi exprima punctul de vedere. Folosirea corectă a limbii îţi o dă o libertate foarte mare a gândirii. Dacă ar fi să spun un nume mare, un scriitor pe care îl am la suflet acela este Mircea Eliade", spune Andreea. Despre limba română vorbeşte cu mare admiraţie şi are convingerea că aceasta nu va dispărea, ba dimpotrivă îşi va păstra identitatea în contextul european. „Limba ne defineşte trecutul, ne dezvoltă adâncimea spiritului şi este oglinda evoluţiei noastre ca popor, ca naţiune", vorbeşte Andreea.

Fostă handbalistă la junioarele Oltchimului


Andreea a fost şi o bună handbalistă, până în clasa a VIII-a făcând parte din echipa de handbal juniori a Oltchimului. Motivul renunţării la sportul de performanţă a fost unul simplu: „Simţeam că nu-mi mai ajunge timpul să pot citi îndeajuns, să pot studia". Fire ambiţioasă, introspectivă, o întreb cum vede ea lumea în care trăim, iar răspunsul nu s-a lăsat prea mult aşteptat. „Cred că cea mai grea problemă a contemporaneităţii este cea dezumanizării. Se observă o absenţă în comunicarea interumană, se observă că înclinăm să devenim nişte roboţi, să fim interesaţi de latura materială a lucrurilor. Azi, din păcate, este mai important să ai o vilă şi o maşină decât să fii fericit. Nirvana, fericirea adevărată este imposibil de atins. Fericirea noastră însă se compune din bucăţi mici. Copilul pe care-l vedem zâmbind pe stradă, floarea care ne încântă ochiul din imediata noastră vecinătate", se destăinuie cu sensibilitate Andreea.


Ce-mi place

Am făcut şapte ani handbal şi ori de câte ori am prilejul îmi place să practic acest sport de care nu m-am despărtit definitiv. Când am ocazia merg în călătorii pe munte sau mă simt bine în compania prietenilor cu care ies în oraş.

Nu-mi place

Sunt împotriva celor care pun mai presus de orice lucrurile materiale, lăsând deoparte bucuriile mărunte. Mă intrigă faptul că s-a degradat principiile morale, că nu sunt apreciate valorile.

Întrebări şi răspunsuri

Ce ţi-au adus cele cinci olim păiade naţionale de limba română la care ai participat?
A.E.T. În primul rând m-au făcut să-mi înving orice timiditate, să iau contact cu lumea şi să construiesc în jurul meu noi relaţii, să leg noi prietenii. Iar participarea şi locurile obţine sunt confirmarea muncii depuse.

Ce părere ai despre societatea în care trăim?
A.E.T. Eu cred că suntem mai toleranţi decât erau cei de dinaintea noastră, că ne-am dezvoltat libertatea de exprimare, de gândire, libertatea legată de sex, religie, rasă.

profil
Născută: 21 noiembrie 1991, la Râmnicu Vâlcea
Studii: elevă în clasa XI-a A, la Colegiul Naţional Alexandru Lahovari
Idealuri: să urmeze dreptul şă să devină avocat

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite