Râmnicu Vâlcea: Andreea Dincă, eleva pasionată de vioară şi canto clasic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Studiază vioara de 11 ani şi face şi canto clasic. A cântat în spectacole la Filarmonica de Stat Ion Dumitrescu şi face parte din corul Arhiepiscopiei Râmnicului.

profil


NĂSCUTĂ - 28 martie 1992 , la Râmnicu Vâlcea.


STUDII - Elevă în clasa a XII-a la Liceul de Artă Râmnicu Vâlcea, secţia canto-clasic.


IDEALURI - Să ajungă să cânte într-un cor al unei filarmonici renumite.

   S-a apucat de muzică din clasa I la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Râmnicu Vâlcea. A început cu vioara. „Acest instrument m-a atras de prima dată. La început, mi s-a părut puţin cam greu şi notele, dar şi să ţin vioara în braţe. Cu mult studiu am îndrăgit acest instrument şi totul a început să îmi placă. Comparativ cu celelalte instrumente cu coarde şi arcuş (viola, violoncelul şi contrabasul), vioara este cel mai mic instrument care generează sunetele cele mai înalte", povesteşte Andreea Dincă. În clasa a II-a s-a mutat la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea pentru a aprofunda studiul la vioară. Cel care a îndrumat-o a fost profesorul Cristi Stroe. „O altă pasiune a mea a fost de când eram mică, muzica uşoară. Cântam prin casă şi foloseam orice obiect pe post de microfon. Pe post de scenă foloseam patul, ori scaunele", spune eleva. A participat la concursuri de muzică uşoară unde a obţinut numeroase premii şi diplome. Un premiu important cu care se mândreşte, e cel de la concursul „Mamaia copiilor", locul I, la faza judeţeană şi faza interjudeţeană. De un an face şi canto clasic cu profesoara Doina Ghiţan. „Am avut onoarea să particip la diferite spectacole de muzică populară, dar şi uşoară şi audiţii, în cadrul liceului, de când fac canto", mărturiseşte Andreea. Eleva a cântat şi la diverse spectacole în cadrul Filarmonicii de Stat Ion Dumitrescu şi de câteva luni şi în corul Arhiepiscopiei Râmnicului.


 Participă la concursuri de informatică


  De anul trecut, Andreea participă şi la concursuri de informatică. „La început a fost ceva nou pentru mine. Totul a început ca o propunere care a venit din partea domnişoarei profesoare de informatică Algina Tricuţă. Aşa am participat la primul concurs de informatică literară şi a început să îmi placă", povesteşte Andreea Dincă. Împreună cu colegele Ana Maria Cucu, Hermina Pătrântaşu şi Alexandra Ungureanu, Andreea a obţinut, anul acesta, locul II la secţiunea destin literar la concursul naţional „Literatura română în dimensiune virtuală" şi locul III la secţiunea reconstituire. „Lucrările au fost coordonate şi de domnişoara profesoară de română Cristina Gabor. A fost frumos cu toate că am muncit mult ca să fac faţă", precizează eleva. Andreea e atrasă şi de istoria muzicii, materie din care învaţă foarte multe lucruri interesante. Aici a aflat de primele instrumente muzicale apărute în lume prima dată, de muzicieni şi de strămoşii vioarii.

ce-i place


Muzica, să iasă în oraş cu prietenii, să socializeze, să se plimbe în natură şi să se bucure de timpul liber pe care îl mai are încă.


ce nu-i place


Oamenii care nu se ţin de cuvânt, nu iubesc animalele şi nici natura. Nu îi place nici frigul.


Întrebări şi răspunsuri


Care sunt instrumentiştii tăi preferaţi?


A.D: Îmi place violonista Sarah Chang şi instrumentistul Jozsef Lendvay. Nu poate fi uitat, de la noi, de marele compozitor George Enescu.
Când a apărut primul instrument cu coarde în lume şi unde?


A.D.: Primul instrument cu coarde şi arcuşi a fost întâlnit în India (acum 5.000 ani î.e.n) şi se numea «ravanastron». Acest strămoşi al viorii a fost răspândit apoi în China sub denumirea de vioară.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite