Ramnicu Valcea: Amenzile duble nu-i sperie pe angajatorii la negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi dintre şantierişti lucrează fără să respecte normele de protecţie a muncii
Mulţi dintre şantierişti lucrează fără să respecte normele de protecţie a muncii

Normele sunt încălcate în special de angajatorii din construcţii care, uneori, folosesc muncitori pentru lucrări de scurtă durată.

Patronii riscă amenzi de două ori mai mari dacă sunt prinşi cu oameni angajaţi fără forme legale, începând de la 1 decembrie. Cu toate acestea, fenomenul muncii la negru nu pare a se diminua. Lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea au descoperit, în ultimele 30 de zile, 35 de oameni care lucrau fără forme legale la mai multe firme din judeţ. Ionela Bîcă, directorul coordonator al ITM, spune că, în cadrul Campaniei „O zi pe săptămână“, verificările la firmele vâlcene au scos la iveală nenumărate nereguli.
„La ultimele controale inspectorii de muncă au descoperit oameni angajaţi la negru nu numai în construcţii, dar şi în servicii şi comerţ, acolo unde au fost făcute verificări serioase“, spune şefa de la ITM. În total au fost aplicate amenzi de 141.500 de lei în ultimele 30 de zile.

Şantiere pe marginea legii

Cele mai multe probleme identificate de către inspectorii de muncă în cadrul campaniei „O zi pe săptămână“ au fost la şantierele din judeţ. 
„Aici s-au descoperit mulţi oameni fără forme legale, dar şi încălcări la securitatea muncii. S-au dat amenzi, iar ca măsuri suplimentare i-am obligat pe patronii găsiţi cu oameni la negru să îşi angajeze lucrătorii cu forme legale înregistrate la noi“, precizează Ionela Bîcă.
Ea mai spune că, în momentul de faţă, amenda pentru un muncitor găsit fără forme legale este cuprinsă între 3.000 şi 4.000 de lei, faţă de 1.500 de lei cât era înainte de 1 decembrie. „Sunt amenzi foarte mari, iar pentru un SRL mai mic, o sancţiune de acest gen ar însemna falimentul“, afirmă şefa de la ITM. Laurenţiu P., administratorul unei firme de construcţii din Vâlcea, recunoaşte că, în unele momente, fiecare şantier are nevoie de mai multă forţă de muncă decât există pe ştatele de plată.
„Fiind o activitate în mare parte sezonieră, mulţi dintre patroni renunţă la drumurile la ITM pentru a înregistra contractele noilor veniţi. Şi oamenii aceia sunt plătiţi, numai că, pentru două sau trei luni ar fi inutil să faci acte tuturor“, spune administratorul. Acesta mărturiseşte însă că s-ar gândi de două ori înainte de a angaja la negru, după ce a aflat despre noile amenzi ce sunt aplicate de inspectorii de muncă.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite