Râmnicu Vâlcea: Alina Ştefănescu luptă pentru viitorul elevilor de la sat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este profesoară de şase ani, iar dorinţa sa ce mai mare este ca şi şcolarii din mediul rural să aibă parte de o educaţie de calitate.

NĂSCUTĂ. 4 iulie 1981, Horezu.
STUDII. Master în traductologie la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.
FAMILIE. Căsătorită.


Încă din copilărie Alina a fost pasionată de limbile străine şi şi-a dorit să urmeze o carieră în învăţământ. „Am fost eleva Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân, iar profesoara mea, doamna Maria Drăgan, m-a îndrumat spre Facultatea de litere, iar eu i-am ascultat sfatul", povesteşte tânăra profesoară. De şase ani, Alina îşi desfăşoară meseria de dascăl la şcoala din localitatea vâlceană Muereasca. „Am ales să rămân dascăl la ţară, pentru că întotdeauna am considerat că şi copiii din mediul rural au dreptul să primească o educaţie aleasă şi de calitate", afirmă Alina Ştefănescu. Tânăra povesteşte că, nu de puţine ori, a avut ocazia să întâlnească elevi de la şcolile din oraş care îi priveau cu oarecare reţinere pe colegii lor care veneau de la sat. „Acest aspect m-a durut şi m-a întristat foarte tare. Nu cred că ar trebui să existe vreo diferenţă între un copil de la ţară şi unul crescut la oraş. Asta încerc să le explic zilnic elevilor mei. Îi învăţ să aibă încredere în forţele lor, în capacitatea lor şi întotdeauna să meargă cu capul sus, să fie demni", mai spune Alina.


Educaţie prin joc


Pentru a-i face să îndrăgească şcoala, profesoara îi implică în foarte multe activităţi pe elevii săi. „Lucrăm la clasă mult şi de aceea, din când în când, ne mai şi destindem prin jocuri didactice, cântece şi poezii", afirmă tânăra. Alina a sesizat că micuţii de la ţară au o oarecare teamă atunci când trebuie să urmeze cursurile unui liceu de la oraş şi încearcă să le dea curaj. „Am descoperit la sat elevi foarte buni, silitori, respectuoşi şi educaţi. Eu încă mai cred că micuţii crescuţi la ţară au mai multă sensibilitate şi încerc să îi formez ca să îşi depăşească toate inhibiţiile", adaugă Alina Ştefănescu. De câţiva ani, Alina se implică şi în foarte multe proiecte internaţionale şi vrea ca lucrurile noi pe care le-a descoperit în şcolile din străinătate pe care le-a vizitat, să le poată aplica şi în şcoala în care predă. „Tocmai am revenit din Spania, unde am participat la un proiect extraordinar privind educaţia ecologică. M-a impresionat foarte mult ceea ce am descoperit acolo şi faptul că elevii, dar şi întreaga populaţie, acordă o mare importanţă ecologiei. Şcolile sunt implicate în multe proiecte ecologice, iar municipalitatea le acordă sprijinul în tot ceea ce fac", povesteşte profesoara. În timpul liber, Alina lucrează la divesre proiecte şcolare în care îi implică ulterior şi pe elevii săi. „Vreau să fac performanţă cu şcolarii de la ţară şi vreau să demonstrez că şi la sat sunt copii valoroşi care au nevoie de toată atenţia şi grija noastră", încheie Alina Ştefănescu.


Întrebări şi răspunsuri
Ce sfaturi le-ai da mai marilor din învăţământul românesc?


Le-aş sugera să se implice mai mult în tot ceea ce fac, să abordeze noi soluţii pentru că, din păcate, mai sunt multe lucruri de făcut pentru învăţământul românesc. De asemenea, ar trebui să se pună accentul mai mult pe pregătirea studenţilor care sunt la facultăţile de profil.


Părinţii de la ţară sunt atenţi la educaţia fiilor lor?


Sunt cazuri şi cazuri, ca peste tot. Unii părinţi sunt bine intenţionaţi şi receptivi la tot ceea ce le cerem noi, cadrele didactice. Sunt însă alţii care nu prea se interesează de soarta copiilor lor, decât atunci când aceştia au probleme, nu este normal.


Ce-i place
Adoră să se plimbe în natură şi să descopere diferite locuri, dar şi oameni noi. Îi place muzica bună, să citească şi să urmărească toate noutăţile din învăţământ.
Ce nu-i place
Nu suportă oamenii care nu îşi respectă promisiunile şi nici pe cei care nu au curajul să recunoască atunci când greşesc. Nu-i place minciuna şi lipsa de respect a unor semeni.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite