Râmnicu Vâlcea: Alin Firfirică, discobolul medaliat cu bronz la naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serios, ambiţios şi hotărât să facă performanţă în atletism, a reuşit ca după patru ani de antrenament să urce pe podium la probele de aruncarea discului şi greutăţii.

Alin provine dintr-o familie în care sportul a fost şi rămâne... rege. Maria şi Marius Firfirică au fost doi mari canoişti ai României. „Părinţii mei au făcut parte din lotul naţional de kaiac-canoe. Până la vârsta de 26 de ani au făcut sport de performanţă şi au reprezentat cu drag culorile ţării. Au văzut lumea, au colindat-o în lung şi-n lat. Fretele meu mai mare, Laurenţiu, a făcut şi el sport, tot aruncarea discului şi a greutăţii, şi a obţinut performanţe la nivel naţional. Între noi doi a fost o rivalitate permanentă ", povesteşte adolescentul.


Aleargă două ore pe zi pe malul Oltului


Cum primele clase primare le-a absolvit la o şcoală din cartierul Goranu, ce aparţine de Râmnicu Vâlcea, pentru a face sport intensiv, Alin s-a înscris la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, fiind antrenat de profesoara Angela Popescu. „La început eram o fire retrasă, timidă şi aveam puţină încredere în mine. Aşa se face că la prima mea competiţie la care am participat, la Campionat Naţional de Atletism, Bucureşti 2009, m-am clasat pe ultimul loc. Profesoara mea de sport a ştiut să mă susţină şi asta m-a făcut să mă schimb de-a lungul timpului. Mă antrenez intensiv câte două ore pe zi, iar pe timpul verii alerg câte două ore pe dig, pe malul Oltului", se destăinuie.


Dublu medaliat cu bronz la aruncarea greutăţii şi a discului


„Sâcâit" şi de fratele său care mai mereu părea să-i spună „Tu nu ai să ajungi niciodată la rezultatele mele", Alin s-a mobilizat şi a reuşit ca în vara lui 2010 să se clasifice pe locul V pe ţară la aruncarea greutăţii, într-o competiţie naţională desfăşurată la Bacău. „La Concursul Naţional desfăşurat în perioada 22-24 iulie, la Bucureşti, am reuşit un rezultat de excepţie. Am fost dublu medaliat cu bronz la aruncarea greutăţii şi a discului, acesta fiind momentul în care am devenit cu adevărat fericit şi toată lumea parcă că era a mea. Primul lucru pe care l-am făcut după ce am coborât de pe podium a fost să-l sun pe tata şi să-i spun rezultatul. Ştiu că pot mai mult şi nu voi depune armele. Acum vreau să-l depăşesc prin rezultate pe fratele meu care mă taxa, nu de puţine ori spunând că n-am să pot niciodată câştiga o medalie", îşi spune of-ul Alin. Visul adolescentului este să facă sport în continuare şi să se înscrie la Institutul de Educaţie Fizică şi Sport. „Vreau ca şi eu, la rândul meu, să-i pot pregăti pe alţi sportivi ca să ajungă la performanţă. Dacă în urma ta nu laşi ceva din experienţa acumulată de-a lungul anilor, nu te simţi împlinit cu adevărat", se destăinuie Alin pe care l-am „răpit" pentru câteva minute de pe terenul de sport din incinta colegiului.


Întrebări şi răspunsuri


Rişti să intri în rutină făcând mereu aceleaşi antrenamente?


A.F. Prin antrenamente tot mai multe şi bine coordonate trebuie să-ţi îmbunătăţeşti tehnica aruncărilor. Fiecare aruncare o poţi compara cu cea făcută mai înainte şi poţi să pui în balanţă erorile şi aşa ajungi să te lupţi cu tine însuţi, să vrei să obţii mai multe rezultate.

Ce alţi factori întră în obţinerea rezultatelor din timpul competiţiilor?


A.F. Pe lângă pregătire prin antrenament şi tehnica folosită, contează starea de spirit în care te afli în preajma concursului, încrederea în tine, în profesorul care te pregăteşte. Din lipsă de concentrare poţi risca totul în doar câteva secunde.


Ce-i place

Se relaxează ascultând mai multe genuri de muzică dar hip-hop este unul dintre cele mai preferate. Îşi petrece timpul jucându-se pe calculator sau plimbându-se cu prietenii.
Nu-i place
Nu agreează să i se vorbească pe un ton ridicat şi nici să fie muştruluit pe nedrept. Îi este greu să se trezească dimineaţa pentru a începe o nouă zi de muncă.

profil
NĂSCUT: 3 noiembrie 1995, la Timişoara
STUDII: elev clasa a IX H, la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, din Râmnicu Vâlcea
IDEAL. Să devină un sportiv de talie internaţională

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite