Râmnicu Vâlcea: Alexandru Halastăuan pune disciplina elevilor la loc de cinste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vesel, jovial, editează o revistă pentru a promova ideile colegilor săi şi este implicat în campanii de disciplinarea elevilor.

Alexandru este unul dintre adolescenţii care ştie să se facă plăcut în orice împrejurare, este jovial, plin de viaţă, mereu cu zâmbetul pe buze. Învaţă într-un oraş minier, la Berbeşti, iar pentru a se face „auzit", vocea lui trebuie să fie mult mai puternică decât a celor care sunt elevi într-o şcoală dintr-un municipiu. Ales ca secretar general în Consiliul Judeţean al Elevilor, Alexandru cucereşte prin francheţea şi sinceritatea sa. „Sunt o fire tranşantă, cu simţul umorului, iar dacă elevii de la Grupul Şcolar Preda Buzescu m-au ales preşedintele lor cu 80 la sută dintre voturi, asta mă face responsabil", spune liceanul.


A iniţiat campania „Cel mai disciplinat elev"


Multe dintre proiectele lui în desfăşurare vizează, pe de o parte, întronarea în liceul din Berbeşti a unui climat de ordine şi disciplină în rândul elevilor. „Acum avem în plină desfăşurare campania «Cel mai disciplinat elev». Câştigătorul va merge într-o excursie pe care o vom sponsoriza noi. Elevii de serviciu din liceu notează în fiecare zi care sunt colegii mei care mai uită să-şi ia uniforma şcolară la cursuri, pe aceia care mai uită cravata acasă. Nici eu nu scap de consemnările lor. Rezultatele se cuantifică şi apoi le popularizăm la panou, unde la rubica «Ruşine» nu-i tocmai de bun augur să apari", povesteşte tânărul.


Vrea să devină preşedinte de ţară


Împlicat în numeroase concursuri desfăşurate în regiunea Olteniei, Alexandru îşi doreşte să devină preşedintele ţării şi să schimbe ceva în bine. „Învăţământul trebuie reformat, fiecare disciplină în parte trebuie regândită într-un alt context. Şcoala nu a mai devenit interesantă pentru mulţi tineri, iar actualul sistem de învăţământ este mult prea teoretizat. Consider că doar 50 la sută din actuala informaţie să mai rămână, restul învăţăturii trebuie să aibă un corespondent în practică", se destăinuie.


„Just us", o revistă cu multe idei


Coordonator al revistei şcolare editată la nivelul liceului, pe care a intitulat-o „Just/us", Alexandru vrea să-şi facă simţită prezenţa împreună cu colegii săi, în angrenarea a tot mai mulţi tineri în activităţi extraşcolare, inclusiv în conturarea profilului unor jurnalişti bătăioşi dornici de a face lumină în orice împrejurare. „În munca mea sunt ajutat şi mă consult adesea cu prietenul meu Ştefan Dragoş, care este şi vicepreşedintele elevilor de la liceul din Berbeşti. Liceenii au foarte multe idei, dar din păcate multe dintre ele se pierd în van pentru că nu sunt luaţi în seamă şi de aceea revista la care lucrăm trebuie să exprime ceea ce tinerii vor" , povesteşte Alexandru.


Ce-i place


Se simte bine ori de câte ori poate să cunoască alţi oameni, cu care să socializeze. Se relaxează la petrecerile cu prietenii, citind literatură, jucând fotbal sau încercând să descopere universul internetului.


Nu-i place


Are mereu un „ghimpe" împotriva celor care afişează înainte de toate egoismul şi infatuarea. Este nemulţumit de sistemul de învăţămând din ţara noastră şi nu-i este teamă să spună acest lucru ori de câte ori are ocazia.


Întrebări şi răspunsuri


În ce alte proiecte eşti implicat?
A.H. Pe 25 ianuarie voi participa la Sinaia la o dezbatere naţională pe problemele elevilor care fac parte din conducerile Consiliilor judeţene ale elevilor. Voi veni cu propuneri, multe dintre ele legate de combaterea violenţei, a drogurilor. La nivel de liceu am demarat, de asemenea, o campanie de plantarea copacilor. Am participat la jurizarea mâncărurilor tradiţionale ale elevilor din şapte localităţi din prejama Horezului.


Care sunt relaţii cu profesorii?
A.H. N-am reuşit să devin antipatic niciunuia. Profesoara mea de limbă romănă, Gabriela Cazacu, m-a susţinut întotdeuna, iar la conducerea şcolii am găsit mereu înţelegere. Faptul că spun şi semnalez probleme care există în rândul tinerilor nu înseamnă că am pornit război împotriva cuiva.


profil.
NĂSCUT: 4 septembrie 1993, la Horezu
STUDII: elev clasa a XI-a la Grupul Şcolar „Preda Buzescu", din Berbeşti
IDEAL. Să aibă puterea să schimbe ceva în această lume

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite