Râmnicu Vâlcea: Alexandra Dicu a promovat folclorul românesc la Viena

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra Dicu
Alexandra Dicu

A îndrăgit muzica populară de când avea câţiva anişori şi a ajuns să cânte şi peste graniţele ţării. Îi plac instrumentele muzicale şi cântă la vioară şi orgă.

profil


NĂSCUTĂ - 27 februarie 2000, în Râmnicu Vâlcea.
STUDII- Clasa a VI-a la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea.
IDEALURI- Să se facă poliţistă, dar să ajungă şi solistă renumită.


  Alexandra Dicu s-a apucat de cântat la vârsta de patru ani. „Mă uitam la televizor la emisiunile de folclor, la marii interpreţi de muzică populară şi cântam şi eu prin casă. M-a atras acest gen de muzică şi la vârsta de 4 ani am participat la prima emisiune «Seara Favorit» de la postul TV Favorit", povesteşte Alexandra. În acea emisiune a cântat melodia Niculinei Stoican „Pe cărarea vieţii mele". „Am avut mari emoţii pentru că eram prima dată într-o emisiune care se transmitea şi în direct. Emoţiile au trecut repede că, a sărit şi CD-ul şi trebuia să mă concentrez şi să cânt în continuare", îşi aminteşte zâmbind eleva. De la vârsta de patru ani şi până, în prezent, Alexandra a participat la numeroase festivaluri de folclor din ţară, dar şi din străinătate. A obţinut premiul III la festivalul „Dobroge mândră grădină" din Constanţa, locul II la „Batca" din Drăgăşani şi menţiune la „Ispas de Năsăud" din Bistriţa-Năsăud. Cel mai important premiu l-a obţinut la Viena, în vara anului trecut, când a participat cu Fanfara Copiilor Gabriel Chaborschi la ediţia a III-a a Festivalul Internaţional „Datini din străbuni". „Am fost solistul vocal al fanfarei şi am luat locul I pentru voce la Viena. Împreună cu colegii din fanfara Gabriel Chaborschi am promovat folclorul din România în perioada 13-22 iunie 2009", spune Alexandra.


Locul I la Viena pentru voce


   Eleva a intrat în fanfară, în urmă cu un an şi de atunci participă la toate manifestările importante pe care le are formaţia în judeţ, ţară şi străinătate. Tot de un an studiază la fanfară şi orga cu dirijorul Constantin Andrei. De trei ani eleva cântă şi la vioară. Ea studiază vioara la Liceul de Artă cu profesoara Loredana Puia. „Vioara m-a atras de prima dată. La început a fost greu, dar am avut ambiţie şi cu multă muncă am reuşit să o pricep. Acum îmi place foarte mult şi cred că e unul din cele mai frumoase instrumente", mărturiseşte eleva. Alexandra Dicu e solistă şi în ansamblul „Bocceluţa" al Liceului de Artă, unde cântă şi la vioară. „Cânt cam două ore pe zi şi vreau să îmi scot şi un CD cu muzică populară. E în lucru. Pe el cânt melodii ale interpretelor Maria Ciobanu şi Mariei Lătăreţu. Cu CD-ul mă ajută domnul Georgel Nucă", a declarat Alexandra Dicu. La CD eleva munceşte de câţiva ani, dar nu a reuşit să îl scoată pe piaţă pentru că nu a găsit încă un solist cu renume care să o ajute. Alexandra Dicu ştie zeci de melodii populare şi cele mai dese concerte le dă în casă pentru părinţi.


ce-i place


Să citească, să se joace pe calculator şi să privească la televizor. Mâncarea ei preferată sunt cartofii prăjiţi.


ce nu-i place


Trezitul de dimineaţă o deranjează foarte mult şi nu îi plac oamenii care mint şi sunt prefăcuţi. Nu suportă ciorba de burtă.

Întrebări şi răspunsuri


Pentru ce festivaluri te pregăteşti în momentul de faţă?


A.D.: Mă pregătesc pentru festivalul de muzică populară care are loc la Constanţa pe 18 iunie 2010 şi pentru concertele pe care urmează să le avem cu fanfara Gabriel Chaborschi pentru că în aprilie se deschide stagiune.


Care sunt interpreţii tăi preferaţi?


A.D.
: Din muzica populară sunt: Niculina Stoican, Daniela Cernea, Georgel Nucă, Gheorghiţa Nicolae, Tatiana Mărcoianu, Mioara Raica, Alin Pavelescu. Din muzica uşoară îmi place Andreea Bănică şi Costi Ioniţă.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite