Râmnicu Vâlcea: Agricultorii, sprijiniţi să-şi dezvolte propriile afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agricultorii pot creşte vaci cu bani de la UE
Agricultorii pot creşte vaci cu bani de la UE

 Agricultorii trebuie să-şi cultive terenurile agricole, să crească albine, păsări sau animale, iar produsele să le comercializeze.

  Începând de azi şi până pe 30 noiembrie, ţăranii care vor să-şi dezvolte o afacere şi să-şi pună pe picioare o „fermă de semi-subzistenţă", pot întocmi documentaţie ca să primească ajutor de la stat, de 1.500 de euro/an, timp de cinci ani. Condiţia este ca fermierul să aibă până la 62 de ani şi să desfăşoare activităţi într-o exploataţie care să aibă dimensiunea cuprinsă între 2 şi 8 puncte. „Documentaţia se întocmeşte gratuit de Camera Agricolă pentru accesarea Măsurii 141. Fermierii trebuie să prezinte documente care să ateste proprietatea, extras de la registrul Fermelor, de la registrul Exploataţiilor şi copie după Registrul Agricol", a spus Cosmin Nicolae Ion, directorul adj. la Camera Agricolă.


 Încurajaţi să crească măgari şi catâri


  Pentru fiecare animal sau suprafaţă de teren este stabilit un punctaj care se înmulţeşte cu numărul de hectare sau animale şi se află dimensiunea fermei. Agricultorii pot dezvolta ferme de semi-subzistenţă în care să cultive de la cerealele tradiţionale, la napi, rapiţă, floarea soarelui, soia, pot să creeze grădini de zarzavat, fâneţe permanente, plantaţii de pomi sau arbuşti, viţă de vie, flori şi plante ornamentale. Ca animale se pot creşte măgari, catâri, cai, bovine iepuri sau pot creşte păsări de toate categoriile. Marin Cernătescu, directorul Camerei Agricole Vâlcea, ne-a spus: „În Vâlcea se face o agricultură de subzistenţă, ţăranii produc doar pentru consumul propriu. Prin această măsură de ajutorare, prin produsele obţinute, ei pot intra într-un circuit economic, încurajat de stat şi UE".


Vâlcenii, interesaţi să devină apicultori


  În prima sesiune a Măsurii 141 din anul 2009, s-au depus 141 de dosare. În sesiunea de primăvară 2010 s-au depus 226 de dosare, dintre acestea 196 fiind pe apicultură, 20 pe pomicultură, 8 pentru zootehnie şi două pe legumicultură. În sesiunea trecută Camera Agricolă Vâlcea a întocmit proiecte de 16.000.000 euro. La nivel naţional pe Măsura 141 sunt disponibili 150.000.000 euro.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite