FOTO Râmnicu Vâlcea: Oltenii din Horezu, românii care trăiesc cel mai mult. Află aici secretul longevităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai vârstnic, Ion Taliu, are 99 de ani şi se menţine excelent. La Horezu oamenii trăiesc cu 4-5 ani mai mult decât în alte zone ale ţării

Medicul Valeriu Gîlea, de la Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea, a făcut mai multe studii privind speranţa de viaţă a românilor şi a ajuns la concluzia că horezenii sunt cei mai longevivi români.

Cel mai bătrân om din Timişoara are 105 ani. Află aici povestea de un secol a bărbatului VIDEO

„În 2010 am calculat durata de viaţă pentru cinci teritorii şi am ajuns la concluzia că zeci de oameni din zona Horezu trăiesc cu patru-cinci ani mai mult decât alţii din alte zone. Explicaţia longevităţii horezenilor constă în faptul că duc un stil de viaţă sănătos. Populaţia din zonă a avut gospodării proprii, anexe, încă dinainte de Ceauşescu. Oamenii produc cele necesare traiului în gospodăriile proprii, totul natural, fără îngrăşăminte chimice".

Localnicii din Horezu servesc la masă produse naturale din gospodărie

image

Medicul mai susţine că dacă trândăveşti în loc să munceşti mori mai repede, că sănătatea înseamnă mişcare şi că inactivitatea duce la moarte prematură.

Mănâncă sănătos: Tuşa Fevronia, din Horezu, usucă prune, poame pe care le foloseşte în alimentaţie

image


Ion Tarliu, un centenar de viaţă

Primarul localităţii Horezu, ec. Constantin Niţu, ne-a spus: „Zona nu a fost colectivizată, iar oamenii şi-au muncit din greu pământul şi au trăit din produsele muncii lor. În gospodărie şi-au produs pasările, ouăle, brânza, au cultivat pomi sau au crescut stupi de albine. Aerul este foarte curat, iar zona este una cu preponderenţă turistică, frumuseţile Olteniei de sub munte fiind deosebite".

Locuitori din Horezu, la masă, servind mămăliguţă cu brânză

image

Cel mai longeviv om din Horezu, Ion Taliu (fost pretor de plasă) va împlini pe 10 mai 2012, un centenar de existenţă: „Să munceşti, să mânânci bine şi să bei un vin sănătos, cu măsură", este secretul tinereţii fără bărâneţe, ne spune. Venit din Basarabia, de dincolo de Prut, nea Tarliu este un om de aleasă probitate morală şi credincios: „Când cântă în corul bisericii, vocea lui este una puternică şi foarte frumoasă, impunătoare", ne-a spus Aurelia Niţu, din Horezu.


La Horezu bărbaţii trăiesc 76,3 ani, iar femeile peste 80


Potrivit unii studiu al Institutului Naţional de Statistică din 2008, bucureştenii au cea mai mare durată medie de viaţă, cu 1,7 ani peste media pe ţară, urmaţi de locuitorii judeţului Vâlcea, cu o medie de 74,4 ani. Studiile recente făcute de DSP Vâlcea arată că se menţine constanta pozitivă a vâlcenilor privind speranţa de viaţă. În 2009, în Vâlcea, durata de viaţă a crescut la 75,8 ani şi în 2010, la 76,1 ani. La Horezu, însă, durata medie de viaţă este de 78,6 ani (bărbaţii au media de 76,3 ani, iar femeile peste 80 de ani)

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite