Râmnicu Vâlcea: Adrian Nedeloiu, voluntarul as în calculatoare
0I-a plăcut de mic lumea calculatorului, dar nu s-a refugiat niciodată în acel univers pe care-l consideră închis, motiv pentru care a ales să participe la acţiunile de voluntariat.
NĂSCUT. 6 august 1992, la Râmnicu Vâlcea
STUDII. eElev clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari", din Râmnicu Vâlcea
IDEAL. Vrea să ajungă să lucreze în ţările lumii civilizate
Încă de mic, Adrian a fost atras de mirajul calculatoarelor. A avut „antecedente" în familie, tatăl lui întocmind hărţi cadastrale şi fiind foarte apropiat de universul calculatorului. „În clasa I-a am avut primul calculator racordat la internet, iar un an mai târziu începusem să limbajul de programare. Prmele site-uri pe care le-am creat, erau de fapt simple completări ale unor date tipizate", povesteşte Adrian. Acum, adolescentul face site-uri pentru prietenii lui, fără să le ceară măcar un şfanţ. „Pot lucra la un site de la o zi, până la două săptămâni, iar rezultatul muncii este un simplu «mulţumesc». Prietenii mei îşi doresc ca site-urile create de mine să fie astfel structurate încât să-şi poată exprima cât mai bine ideile proprii, opiniile. După ce voi împlini 18 ani, vreau să urmez Politehnica de la Timişoara şi apoi să-mi fac propria afacere din lumea calculatorului", povesteşte.
Sportul îţi măreşte viteza de reacţie
Motivaţia pentru care Adrian vrea să aprofundeze studiul informaticii este una simplă. „Viitorul este al calculatorului. Trăim în era ciberneticii, chiar dacă la noi, la români, va mai dura ceva vreme până se va înregimenta acest lucru", povesteşte. Îl întreb dai universul acesta calculatorului îşi racolează prietenii, cunoscuţi şi zâmbeşte motivând sec. „Calculatorul te ajută doar să-ţi păstrezi prietenii pe care i-ai făcut în alte împrejurări, să poţi comunica cu ei. Cel puţin la noi, prietenii nu se fac prin intermediul calculatorului. Aceată lume este una închisă şi poate fii o capcană pentru cei care nu se mai pot dezlipi de ea". Aşa se face că Adrian îşi găseşte adesea refugiul în sport. „Am făcut tenis de câmp, un joc care îţi măreşte viteza de reacţie, iar pentru dezvoltarea armonioasă practic baschetul".
A strâns ajutoare pentru locuitori din Bacău
Dorinţa de a sta tot mai mult de vorbă cu oamenii şi de a evita riscul să se izoleze în luma calculatorului, l-au determinat să se înscrie ca voluntar la clubul LEO. „Cred că sunt cel mai tânăr voluntar în această organizaţie şi am avut ocazia să particip şi la o acţiune de mare anvergură, aceea de a strânge fonduri pentru sinistraţii din Moldova. Alături de alţi voluntari am reuşit să adunăm cinci tone de ajutoare, haine şi alimente, pe care le-am dus locuitorilor din Săuceşti-Bacău". Tot voluntariat a făcut încercând să strângă fonduri pentru un caz social pe care l-a preluat de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Pasionat de munte, Adrian este şi un cercetaş căruia îi plac înălţimile. A participat la acţiuni de marcare a unor trasee montane.
Întrebări şi răspunsuri.
De ce vrei să urmezi Poltehnica la Timişoara?
A.N. De la Timişoara la Budapeste, la Viena este mult mai aporoape decât din Bucureştui, iar locuitorii din partea de Vest a ţării sunt mult mai deschişi la noi decât restul ţării.
Cum ai caracteriza tu tinerii din România?
A.N. La noi sunt tineri extrem de inteligenţi şi asta nu că o spun eu, dar a fost confirmată de nenumărate ori. La ce folos că suntem aşa de puţini uniţi, încât principiul să moară capra vecinului este atât de actual.