Vâlcea: Adi Stroescu, jurnalistul care construieşte bărcuţe în miniatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Adi Stroescu, pasionat de barcute în miniatură
Râmnicu Vâlcea: Adi Stroescu, pasionat de barcute în miniatură

  Spune despre pasiunea sa că îl ajută să treacă uşor peste stresul de fiecare zi. Nu păstrează nici o creaţie de-a sa ci o dăruieşte prietenilor şi cunoscuţilor.

 Adi Stroescu povesteşte cu plăcere despre pasiunea sa. Spune că a moştenit talentul de a prelucra lemnul de la bunicul său care a plecat în lumea celor drepţi înainte de a-l învăţa toate secretele acesti material. „La opt ani am făcut prima mea bărcuţă. Nu era foarte reuşită dar, fiind primul obiect ieşit din mâinile mele am fost foarte mândru de ambarcaţiune", povesteşte Adi Stroescu. El mai spune că fiecare barcă pe care o face o dăruieşte cuiva drag. Pentru bărcuţele sale Adi are nevoie de câteva ore până la câteva zile pentru a le termina. „Totul e în funcţie de mărimea bărcii pe care vreau să o fac. Cel mai mare model pe care l-am confecţionat e o goeletă de 40 de centimetri. La ea am lucrat două săptămâni în continuu", mai spune Adi. Despre goeleta sa Adi îşi aduce aminte că a construit-o atunci când se afla internat într-un spital din Bucureşti. „Am suferit o operaţie şi a trebuit să stau în recuperare mai multe săptămâni. În timp ce toţi ceilalţi pacienţi citeau eu îmi făceam de lucru cu o bucată de lemn", explică tânărul jurnalist.


Foloseşte doar un briceag


Pentru minunăţiile care ies din mâinile sale Adi spune că foloseşte doar un briceag, un cuţit special cu care ciopleşte corpul bărcuţei. „E unicul mei instrument. Desigur, pentru decupajele mai complicate mai folosesc şi o trusă de traforaj foarte veche, un fel de piesă de muzeu care încă mai funcţionează", spune Adi. El afirmă că lucrează la bărcuţele sale în miniatură în timpul liber pentru a se relaxa. „E o metodă foarte bună de a scăpa de stresul de zi cu zi. Mintea îţi este ocupată cu toate detaliile unei astfel de miniaturi şi reuşeşti să uiţi de toate problemele", mărturişte Adi Stroescu. Recunoaşte că dacă ar fi să facă o expoziţie de bărcuţe nu ar avea cum, pentru că pe toate le dăruieşte. „Atunci când e ziua unui prieten ştiu că miniaturile mele sunt cele mai apreciate cadouri de aceea mă străduiesc să încep lucrul la ele cu câteva zile înainte de aniversarea vreunui amic", mai povesteşte Adi.


Mare fan al filmului „Toate pânzele sus"


„Când eram puştan filmul meu preferat era Toate pânzele sus!. Eram şi încă mai sunt fascinat de navigaţie dar mai ales de nave. De foarte multe ori, atunci când lucrez la o bărcuţă mă gândesc că în copilărie vedeam şi revedeam cu plăcere secvenţele din acest film"
, spune Adi Stroescu. El mai povesteşte că ar vrea să lase mai departe secretele cioplitului în lemn nepoţelului său de doar patru anişori, care e foarte bucuros atunci când unchiul îi dăruieşte câte o corabie în niniatură.

Întrebări şi răspunsuri


Ce fel de lemn foloseşti la miniaturile tale?


A.S.: „De cele mai multe ori folosesc lemn din brad, plută şi cireş pentru că sunt cele mai uşor de prelucrat. Inspiraţia o găsesc pe Internet. Când văd câte o ambarcaţiune care îmi place e imposibil să nu îmi doresc să o cioplesc”.

Ce planuri ai pentru viitor?


A.S.: „Chiar dacă am ani buni în presă mi-ar place să lucrez într-un post de comunicator într-un oraş mare precum Bucureştiul. Fiecare om are nevoie din când în când de o schimbare de planuri în viaţă”.


Ce-i place

Iubeşte literatura, iar scriitorul său preferat este Dan Brown a cărui ultimă carte încă o mai caută prin librări. Ascultă cu pasiune muzică rock şi iese cu plăcere la o bere cu amicii.


Ce nu-i place

Nu suportă minciunile şi mincinoşii deoarece meseria pe care o face l-a format pentru adevăr. Nu îi place pizza şi nici mâncărurile sofisticate.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite