Râmnicu Vâlcea: 100 de familii trăiesc izolate la Izvorul Rece din cauza drumului acoperit de ape

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza ploilor, drumul construit de-a lungul gârlei Stăneasca a fost acoperit de ape, pe şase kilometri. Maşinile pompierilor sau ale ambulanţei nu pot pătrunde în zonă.

De două zile, locuitorii din satul Izvorul Rece, ce aparţine de comuna Stoileşti, trăiesc izolaţi de restul lumii. Drumul care leagă centrul comunei de cele 100 de familii aruncate pe dealuri este tot o apă. „Drumul a fost construit în imediata vecinătate a gârlei Stăneasca, dar de la inundaţiile puternice din anul 2005 drumul a rămas pe albia firului de apă. Ori de câte ori plouă mai puternic drumul se transformă într-o apă prin care nu mai poţi trece", a spus primarul comunei Stoileşti, Marian Obogeanu. Pentru locuitorii din Izvorul Rece, viaţa a devenit un calvar: „Ne rugăm la Dumnezeu să nu fie vreunul bolnav grav sau să-i ia foc casa, pentru că nici maşina Pompierilor, nici cea a Salvării n-au cum să ajungă în zonă. Aici e lumea a treia, e ţinutul uitat de timp, de civilizaţie", spune Nicolae Creţu, pădurarul ocolului din localitate.

Drumul prin apă, periculos

Azi, un localnic mai temerar a încercat să ajungă cu maşina până la Izvorul Rece. „Am mers 100 de metri şi m-am întors. Aici sunt nisipuri mişcătoare şi dacă intri într-o vâltoare, apa sapă pe lângă maşina care ţi care se afundă şi nu ai cum să mai ieşi", povesteşte. Profesorii din şcoala cu clasele I-VIII din sat, care şi ei fac naveta de la oraş, trăiesc şi ei acelaşi calvar odată cu venirea ploilor. „Localnicii şi oamenii zonelor merg uneori pe la Geamăna, trec prin grădinile oamenilor ca să ajungă. Dar cine nu este din părţile locului, nu-l sfătuim să plece de-a lungul apei, că este foarte periculos", ne-a spus poliţistul din sat, care şi el privea la maşinile staţionate pe marginea drumul

73 de km. de drum comunal din pământ

Comuna Stoileşti este una foarte săracă, iar din totalul celor 74 de km. de drum comunal, doar un kilometru este asfaltat, ceilalţi 73 km. fiind din pământ. Pentru drumul de la Izvorul Rece, Consiliul Judeţan Vâlcea a fost de acord cu reabilitarea lui, dar din lipsă de fonduri în fiecare an este pus pe... lista de aşteptare.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite