Râmnicu Vâlcea: „Sunt de 20 de ani medic de familie şi îmi ţin copiii la facultate cu banii mamei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prost plătiţi, medicii tineri pleacă în străinătate, iar cei în vârstă se gândesc la faliment.

Nou contract-cadru pentru medici de familie îi aduce pe aceştia în pragul falimentului. Peşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie (AMF)Vâlcea, dr. Cristiana Bărăgănescu ne-a spus: „Medicii de familie vor avea salarii mai mici cu peste 30 la sută. Din cei 223 de medici de familie din judeţ, 60 dintre ei au înscrişi pe liste sub 1.000 de pacienţi şi nu ştiu cum se vor descurca. Doar cinci medici au între 2.800-3.000 de pacienţi". În ultimele zile, la AMF au venit medici de familie care au plâns că nu se mai pot descurca. „Unii dintre ei şi-au făcut împrumuturi la bănci, şi-au cumpărat tehnică medicală pe cabinet, iar acum nu mai pot să achite ratele" , a spus dr. Bărăgănescu.


„De uitat... n-am să uit niciodată!"


Cei mai tineri dintre medicii de familie fie au plecat, fie sunt pe picior de plecare în altă ţară. Radu Alina este medic specialitatea medicină de familie la Dispensarul din Govora-sat, comuna Mihăeşti. Locuitorii vorbesc despre ea ca fiind un medic foarte bun, cu mult suflet. „Mă rog zi şi noapte la Dumnezeu să ne-o ţină aici şi să nu plece, că altminteri nu mai pot să ajung la dispensarul din Buleta, că nu am bani de autobuz şi nici nu pot merge câţiva kilometri pe picioare, că sunt foarte bolnavă", a spus Vasilica Burcă (foto), de 59 de ani. Femeia aşteaptă pe tinda unei case vechi şi dărăpănate, care ţine loc de dispensar, să vină doctorul, care cu precizia unui ceasornic vine la program. „Am în jur de 750 de pacienţi şi abia aştept să vină factura de la Casa Asigurărilor de Sănătate (CAS). Oricum am luat decizia să nu mai rămân în România. Sunt tânără şi vreau să mă descurc singură. Voi pleca într-o ţară unde se vorbeşte engleza şi voi face o altă specializare. E rău ce se întâmplă cu noi. Nu-mi permit decât să plătesc asistenta cu jumătate de normă, lumina, dezinfectantul, lemnele m-au costat enorm de mult, taxele la asociaţie. Voi pleca să iau viaţa de la început , dar de uitat... n-am să uit niciodată !", a spus dr. Alina Radu care a refuzat să o pozăm în timp ce îşi consulta pacienţii. Dr. Sorina Dinoacă, până în urmă cu câteva luni medic de familie în localitatea Runcu, a plecat de la 1 martie în Germania. Soţul acesteia, Sorin, ne-a spus: „Soţiei mele trebuia să-i dau bani de la mine să poată ţine cabinetul de la Runcu. Am investit şi în cumpărarea unui cabinet medical în Râmnicu Vâlcea, în cartierul Ostroveni, dar nu a mers. Acum face cursuri să înveţe limba germană şi apoi intenţionează să urmeze o altă specializare, în Germania", a spus soţul doctoriţei.

image


„Ne paşte falimentul şi nu ştiu ce voi face"


Medic de familie la Costeşti, Daniela Popescu ne-a spus: „Sunt din anul 1990 medic aici şi am doi copii studenţi. Credeţi-mă că îmi dau bani mama şi sora să-mi ţin copiii la facultate. După noul contract scad punctele la capitaţie, servicile nu pot depăşi 30 % din punctul per capita", a spus medicul. Gabriela Moţa, medic de familie la Făureşti, a declarat: „Eu am copil mic şi nu mi-am luat concediu de creştere copilului decât 45 de zile, ca să nu pierd pacienţii. Ne paşte falimentul şi nu ştiu ce voi face. Am învăţat atât de mult timp şi nu ştiu pe ce altceva aş putea să mă reprofilez", a spus medicul. Chiar şi pentru medicii care au în jur de 1.888-2.000 de pacienţi, situaţia nu pare să fie pe roze.


„Poeţii din mijlocul naturii"


În această dimineaţă dr. Emilia Calma (foto), medic de familie la Mihăeşti, sat Măgura, a spus: „Eu am 1.700 de pacienţi dar nu o pot să-mi mai ţin două asistente. Cu veniturile încasate doar ce voi mai putea plăti femeia de serviciu, o asistentă şi furnizorii de servicii, iar eu o să fac voluntariat. Deocamdată ne-au pus de am semnat un adiţional că încă mai lucrăm după vechiul sistem cu CAS". Medic de familie la Voineasa, dr. Dorina Săvulescu, a spus: „Eu fac parte din categoria «doctorilor fără arginţi». Am făcut medicina din pasiune, mi-am sacrificat familia şi am venit la un cabinet medical din vârf de munte. Oamenii aici sunt mai duri, pentru că şi viaţa este mai dură cu ei. Cu noul contract cadru pot spune că medicii de familie sunt «poeţii din mijlocul naturii»", a spus medicul.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite