Râmnicu Vâlcea: Pomicultorii învaţă să scoată bani din poame

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii din 29 de localităţi vâlcene sunt consiliaţi cum să îşi deschidă propria afacere din uscarea fructelor, foarte căutate în străinătate

Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea împreună cu Fundaţia Centrul de Pregătire Profesională Vâlcea au iniţiat un curs de pregătire a tinerilor privind metodele tradiţionale de uscare a fructelor. „Proiectul are ca obiectiv creşterea capacităţii antreprenoriale a persoanelor din mediul rural care doresc să iniţieze o activitate independentă în domeniul valorificării prin tehnologii de deshidratare a produselor agricole şi a celor din flora spontană", a declarat astăzi, Raluca Pasăre de la Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Vâlcea. Fructele uscate, foarte căutate pe piaţa externă sunt o puternică sursă de finanţare, mai ales pentru tinerii de la sate care nu au posibilitatea găsirii unui loc de muncă.


Cursuri gratuite


„Cursurile se vor ţine la primăriile din localităţile Horezu, Nicolae Bălcescu, Buneşti, Frânceşti, Râmnicu Vâlcea şi Brezoi şi pot participa locuitorii din zonele apropiate acestor centre", a completat Raluca Pasăre. Cursurile sunt gratuite, vor dura o lună de zile şi se vor finaliza cu o vizită de lucru la Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Vâlcea şi una la Staţiunea Câmpulung Godeni (Argeş). În prezent, tradiţia uscării poamelor mai este păstrată doar de bătrânele satelor. În comuna Tomşani o singură femeie mai usucă prune în cuptorul de cărămidă, după o metodă veche, moştenită din străbuni. „Se culeg fructele, se spală bine şi apoi se aşează pe o gratie făcută din nuiele speciale. Se introduce gratia în cuptor, dar trebuie să se verifice atent temperatura, pentru ca fructele să nu se pârlească", povesteşte tuşa Fevronia Ganea (72 de ani) din satul Foleştii de Sus.


Fructele confiate se vând la suprapreţ


Poamele uscate se vând la preţuri foarte mari în supermarketurile din ţară şi din străinătate. Produsele româneşti precum perele, merele sau prunele uscate fiind foarte căutate pe pieţele din străinătate. Prunele uscate se vând cu 18 lei kilogramul, iar caisele confiate sau smochinele ajung să coste între 4-8 lei suta de grame.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite