Râmnicu Vâlcea: Mariana Gomes, eleva braziliancă adaptată învăţământului vâlcean (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Gomes, brazilianca aflată la studiu la Colegiul Alexandru Lahovari
Mariana Gomes, brazilianca aflată la studiu la Colegiul Alexandru Lahovari

Pasionată de istoria veche a Europei, a vrut să cunoască trecutul poporului nostru. Învaţă de câteva luni la cel mai renumit colegiul din Râmnic şi vrea să devină poliţist internaţional.

profil.
NĂSCUTĂ. 14 septembrie 1992, în Rolandia-Brazilia
STUDII: Elevă în clasa a XI-a la Colegiul „Alexandru Lahovari" din Râmnicu Vâlcea


Printre elevii celui mai renumit Colegiu din Râmnicu Vâlcea se numără şi o adolescentă braziliancă. A venit în Râmnicu Vâlcea în septembrie 2009 şi va sta până în luna iunie, când se va întoarce în ţara de origine. În numai câteva luni a învăţat să vorbească bine româneşte, iar cine o vede n-ar zice că este un copil din „ţara contrastelor". „Am venit în România printr-un program al Rotary şi am avut de ales între SUA, Thailanda, Mexic şi România. Am ales ţara voastră şi nu regret!", povesteşte brazilianca. Cel mai mare impediment al Marianei a fost clima. „Cea mai mare bucurie când am venit în ţara voastră a fost când am văzut pentru prima oară zăpada. Am gustat-o şi m-am bucurat tare, tare mult. Asta a durat doar câteva zile, pentru că în momentul în care am observat că iarna nu se mai termină am început să urăsc frigul de la voi. La noi, în Brazilia este foarte cald, spaţiile sunt deschise, de multe ori nu sunt uşi. Cea mai scăzută temperatură la noi este de 4 grade Celsius. Brrr, e tare frig la voi!", povesteşte brazilianca.

Mariana Gomes alaturi de prietena ei, dominicanca Scarlett Gonzales

Mariana Gomes alături de prietena ei, dominicanca Scarlet Gonzales, ambele eleve la Colegiul Alexandru Lahovari din Râmnicu Vâlcea


Elevilor li se dau multe teme de învăţat


Tatăl Marianei Gomes lucrează la un birou de asigurări, mama la o bancă, iar sora ei, asistentă medicală, stabilită de 6 luni în SUA, a vrut să o convingă să meargă în „ţara tuturor posiblităţilor". A refuzat însă oferta. „Mă pasionează istoria veche a Europei. Despre ţara voastră ştiam doar de formaţia Ozon, de Dracula, Hagi şi Nadia Comăneci. Locuitorii din oraşul vostru m-au primit cu foarte mult căldură. Şi conducere Colegiului Lahovari, prin domnul director, a fost la înălţime", spune brazilianca. Cât despre sistemul de învăţământ din România, brazilianca recunoşate că profesorii unde învaţă sunt toleranţi, dar că, în general, elevilor li se dau foarte multe teme de pregătit. „La noi, dacă vrei să înveţi este ok, dacă nu, este treaba ta şi presiunea nu este foarte mare. Fiecare îşi alege viitorul. Se spune despre noi că suntem un popor fericit. Nu suntem supăraţi, ca voi, pe politică, chiar dacă este foarte multă corupţie. Noi dansăm, suntem un popor vesel, iar carnavalul de la Rio de Janeiro este cunoscut în toată lumea", povesteşte adolescenta.


Adoră ciorba cu smântână


Marianei Gomes îi place să studieze sociologia şi ar vrea să devină poliţist şi să lucreze la Interpol. „Mie îmi este frică de poliţie şi poate de aceea vreau să mă fac poliţist, dar unul internaţional". Cât despre pasiunile ei culinare, ne dezvăluie un secret. „În viaţa mea n-am mâncat o lingură de ciorbă, dar aici la voi sunt îndrăgostit de ciorba de pui, de vită sau porc, cu smântână şi ardei iute", spune Maria.


Întrebări şi răspunsuri.


Cum ţi se par oamenii pe la noi?
M.G. Să ştii că la voi sunt oameni frumoşi, dar la noi sunt şi mai frumoşi pentru că foarte mult sport, sunt mai atletici şi ştiu să se distreze.


Ce peripeţii te leagă de şederea în România?


M.G. Când am venit în România, nu cunoşteam limba voastră şi m-am pierdut la Oradea. A fost îngrozitor şi vroiam să plec acasă. Acum aş vrea să rămân în România. Comparativ cu nemţi sunteţi totuşi un popor voios şi cu o istorie interesantă.


Ce-mi place
Îmi doresc să pot călători foarte mult, să văd lumea şi în special Europa, care este un continent foarte vechi, eu fiind îndrăgostită de istoria lumii.


Nu-mi place
Frigul este cel mai mare impediment pe care a trebuit să-l suport la voi. Vreau să vină vara, să fie cald, pentru că la noi cea mai scăzută temperatură este de 4 grade Celsius.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite