Râmnicu Vâlcea: Leonard Gugulici este campion invincibil la arte marţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A practicat oina, voleiul, iar 4 ani consecutiv a fost campion naţional la karate. Acum este atras de jiu-jitsu brazilian, arte marţiale pe care le consideră ca fiind „şahul la sol" al sportivilor.

Leonard este un sportiv de excepţie, iar venirea lui pe lume, ce i-a fost povestită de mama sa, are un umor aparte. „Am fost înregistrat că m-am născut în Râmnicu Vâlcea, dar în realitate, am venit pe lume într-un autobuz. Mama, înainte de a muri, mi-a povestit că locuind în colonia Nuci, au apucat-o durerile facerii. A mers în staţia de autobuzului care circula pe traseul 1, să vină la maternitate, dar pentru că «rata» care mergea spre oraş a întârziat, s-a urcat în cea care mergea în sens invers, cu gândul să ajungă la un dispensar. N-a mai apucat să ajungă! Şoferul a oprit, a dat lumea jos din autobuz, iar de la dispensar au chemat-o pe asistenta care a ajutat-o de m-a născut în autobuz", spune sportivul.


Campion naţional la karate


Loenard a practicat oina, făcând parte din echipa Şcolii generale nr. 8 din Râmnicu Vâlcea, campioană a judeţului. „Am jucat apoi volei la echipa Liceului «Mircea cel Bătrân» şi alergând pe Dealul Capelei am văzut un grup de tineri care făceau karate, sport interzis. Ne-a alergat Miliţia dar am scăpat cu fuga", povesteşte sportivul. După armată s-a înscris la Şcoala Militară de la Câmpina, unde avea să obţină primul DAN la karate, apoi centura neagră. „Din Şcoala Militară am început să nu mai privesc karatele lăutăreşte şi mi-am deschis prima şcoală. Nu câştigam foarte mult, dar eram instructor de arte marţiale". Pentru profesionistul din karate a început un lung şir de succese. De 4 ori campion naţional la karate în anii ¬1994-1997, de şase ori campion naţional la karate cu echipa Clubului Sportiv Cozia, iar în 1997, vicecampion european, titlu câştigat în Cehia.


De la stilul thailandez la jiu-jitsu brazilian


Ca sportiv, Leonard a colindat mai multe ţări printre care Germania, Cehia, Slovacia, Serbia, Bosnia, Turcia, Italia unde a participat la multe competiţii sportive. „Am trecut la un alt stil, MUAY THAI - stilul thailandez, mult mai dur, având ca profesor un român care studiază în Italia. Am participat la cursuri de arte marţiale mixte ,BUDO Kumite şi am avut şansa să întâlnesc apoi un instructor de Aikido, pe Ştefan Serafim, făcând simultan şi jiu-jitsu brazilian ", povesteşte. Leo a înfiinţat la Râmnicu Vâlcea un club de jiu-jitsu brazilian „Dragon Academy Gym", unde l-a invitat pe campionul mondial Fabricio Nascimento, aprofundând jiu-jitsu brazilian şi MMA (Arte Marţiale Mixte). Aici se antrenează atât bărbaţi, femei cât şi copii. „Aşa cum se vede din afară, jiu-jitsu brazilian pare un sport dur, să loveşti când eşti căzut la pământ. Ţine mult însă de inteligenţa jucătorului şi poate fi asemănat cu şahul la sol. Îl momeşti pe adversar şi trebuie să anticipezi 2-3 mişcări înaintea lui. Îţi trebuie forţă, viteză, o tactică şi o strategie de luptă", povesteşte.


Ce-mi place


Am fost atras de mic de sport şi am făcut din asta un ţel de la care nu m-am abătut. Sunt un cititor fervent de literatură şi mă relaxez în călătorii. Programul meu este foarte încărcat şi nu-mi permit acest lucru decât în competiţii.


Nu-mi place


Nu suport oamenii care mint, pe aceia care nu au puterea şi caracterul să-şi asume cu tărie responsabilitatea faptelor săvârşite.


Întrebări şi răspunsuri


Care sunt proiectele tale de viitor?


L.G.
Aş vrea să găsesc o altă locaţie pentru Dragon Academy Gym, unde chiria să nu fie foarte mare, să înfiinţez o secţie de jiu-jitsu pentru copii şi să pot preda cursuri pentru prevenirea violenţei în rândul femeilor.
Cum poate proceda o femei să se apere de un violator?
L.G. Cursurile antiviol au şi o etapă psihologică de pregătire. Eu am urmat astfel de cursuri în Italia şi vreau să le predau aici. Trebuie pornit de la faptul că mai repede aleargă o femeie cu fusta ridicată, decât un bărbat cu pantalonii în vine, timp în care victima să se poată salva.


profil.
NĂSCUT. 12 mai 1968, la Râmnicu Vâlcea
STUDII. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Galaţi

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite