Râmnicu Vâlcea:Laboratoarele de analize, în pericol de a pierde contractele cu CAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciun spital din judeţ nu are în prezent un certificat de calitate pentru laboratoarele de analize proprii. Noua legislaţie obligă spitalele să aibă astfel de certificate, fără de care nu se pot încheia contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Unităţile medicale vâlcene au fost luate prin surprindere în acest an, când li s-a cerut ca atunci când se întocmesc contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) să aibă şi un certificat de calitate pentru laboratoarele prorpii de analize medicale. În acest moment, pacienţii internaţi în spitalele vâlcene plătesc din buzunar toate analizele care li se recoltează, chiar dacă au asigurare de sănătate. „Niciunul din spitalele din judeţ nu deţine certificat de implementare a sistemului calităţii, iar cei care sunt în curs de rezolvare nu pot intra în contract. Pot spune că sunt manageri care îşi dau interesul, de exemplu la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, unde a fost întocmită toată documentaţia şi este în curs de implementare", a precizat Rodica Mărginean, directorul CAS Vâlcea.


Dată limită pentru obţinerea certificatul ISO


Dacă până la sfârşitul acestei luni, managerii unităţilor medicale din Vâlcea nu se grăbesc să îşi strângă aceste documente, nu vor mai putea încheia contractele cu CAS. Din păcate, cel mai mult vor avea de suferit pacienţii săraci care nu au posibilitatea să îşi plătească analizele. „Nu este corect ceea ce se întâmplă în sistemul medical. Am contribuit mai bine de 30 de ani la CAS, iar acum când am nevoie să fiu tratat, nu beneficiez de nimic gratuit, nici de medicamnte şi mai nou, nici de analize", a spus Vasile Ganea, un pensionar din Râmnicu Vâlcea. Certificatele de tip ISO, garantează de acum înainte şi activitatea laboratoarelor de analize medicale, ele existând deja în sistemul medical privat.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite