Râmnicu Vâlcea: Cursurile pentru apicultură, soluţia de ieşire din criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu doar 200 de lei, vâlcenii învaţă cum să dezvolte o afacere profitabilă din creşterea albinelor. Pentru a se integra în programul fermelor de semi-subzistenţă, apicultorii trebuie să aibă 25 de stupi ca să primească de la stat suma 1500 de euro .

În prezent, la Camera Agricolă se desfăşoară cel de-al patrulea curs pentru apicultori, existând deja persoane înscrise şi pentru următorul curs. „Vin oameni din toate localităţile judeţului, pentru că aceste cursuri îi ajută să acceseze fondurile pentru programele «Tinerii fermieri» sau «Sprijinirea fermelor de semi-subzistenţă». Cursurile durează trei luni, 360 de ore şi costă doar 200 de lei", spune Cosmin Ion, directorul Camerei Agricole Vâlcea. Deşi cele mai căutate cursuri sunt cele de apicultori, Camera Agricolă oferă specializări şi pentru zootehnie sau pomicultură. „Cursurile acestea sunt necesare pentru cei care doresc să se înscrie în categoria fermelor de semi-subzistenţă. Punctajul minim de înscriere este de două puncte, ceea ce presupune ca apicultorii să aibă 25 de stupi", completează directorul Cosmin Ion.


Stupii, o afacere atrăgătoare


Carmen Armăşescu este o tânără care urmează cursurile pentru apicultori pentru a-şi putea face o mică fermă şi pentru a reuşi să acceseze fonduri prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. „Ne ocupăm de stupi de mai bine de şase ani. Ideea de a ne face această afacere a fost a soţului care a lucrat în Spania şi a fost sfătuit de un prieten să se ocupe de asta. În prezent, avem 70 de stupi şi mai multe roiuri. Anul acesta am scos 700 de kilograme de miere de la rapiţă şi aproximativ 750 de kilograme de la tei. Ne pregătim să mergem la floarea soarelui, deja de mâine vom pleca în recunoaştere", povesteşte Carmen Armăşescu din localitatea Măldăreşti.


Banii nu se returnează dacă afacerea eşuează


Cea de a treia sesiune pentru «Tinerii fermieri» va avea loc între 15 octombrie - 15 noiembrie 2010. Dacă cei înscrişi în program nu reuşesc să facă dovada acumulării punctajului impus prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, după trei ani de la demararea proiectului, nu vor mai primi bani pe următorii doi ani, dar nu vor fi obligaţi să returneze banii primiţi.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite