Râmnicu Vâlcea: Cercetătorii vor stoca energia eoliană în baterii ecologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inginerul Mihai Bălan şi sistemul de stocare a energiei eoliene
Inginerul Mihai Bălan şi sistemul de stocare a energiei eoliene

  Cele mai noi realizări ştiinţifice în domeniul criogeniei sunt prezentate, începând de azi, până pe 15 octombrie, la Călimăneşti.

   În prezenţa a numeroşi cercetători din ţară şi străinătate s-a deschis, astăzi, în staţiunea Călimăneşti-Căciulata cea de-a XVI-a ediţie a conferinţei internaţionale „Progrese în criogenie şi separarea izotopilor". Evenimentul are loc la complexul Cozia-Oltul-Căciulata şi e organizat de conducerea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice - ICSI Râmnicu Vâlcea. În deschiderea conferinţei au fost prezentate mai multe standuri cu noutăţile aduse de cercetătorii de la institutul vâlcean, cu privire la energiile din surse regenerabile. „Prezentăm un sistem Peak Power Management Unit de stocare a energiei din surse regenerabile sub formă de hidrogen. Aceste baterii pot fi folosite în momentul căderilor de tensiune, iar atunci când există mai multă energie în sistem ea se stochează sub formă de hidrogen prin intermediul electrolizei apei", a declarat inginerul Mihai Bălan.

 Catalizatori pentru protejarea mediului

   Ioan Ştefănescu, directorul general al ICSI Râmnicu Vâlcea a precizat că, o altă preocupare a institutului care va fi prezentată la conferinţă, e legată de protejarea mediului înconjurător. „E vorba de nişte catalizatori montaţi pe maşinile care folosesc combustibilul clasic, care vor recupera metalele grele, precum platina şi paladium din gazele de eşapament emanate pentru a proteja mediul înconjurător. E vorba de o instalaţie pilot şi împreună cu o firmă interesată vom dezvolta o astfel de tehnică în 2011", a declarat Ioan Ştefănescu. Unul din standuri prezintă şi peste 100 de medalii obţinute de ICSI pentru diverse descoperiri. Conferinţa se încheie pe 15 octombrie şi are ca principal obiectiv prezentarea celor mai noi realizări ştiinţifice în domeniul criogeniei, proceselor izotopice, energeticii nucleare, hidrogenului şi aplicaţiilor lui. Participă cercetători din Turcia, Germania, Bulgaria, Polonia, Belgia, SUA.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite