Râmnicu Vâlcea: Centrale termice cu probleme în şcolile din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma unor controale de rutină, 39 de şcoli au fost descoperite cu probleme la sistemele de încălzire centralizată. Angajaţii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea au decis ca toate centralele termice ce nu respectă normele de funcţionare să fie închise.

Zeci de elevi de la mai multe şcoli din judeţ riscă să îndure la iarnă frigul în sălile de clasă, după ce au fost sesizate nereguli la sistemele de încălzire. Inspectorii de muncă au verificat 45 de unităţi de învăţământ, iar la 39 dintre acestea, au găsit nereguli. „Multe din centralele termice montate, care sunt în funcţiune, nu au autorizaţie de funcţionare eliberată. Autorizaţiile de funcţionare constau în întocmirea procesului verbal de punere în funcţiune şi înregistrarea acestor centrale în registrul de evidenţă a aparatelor aflate în supraveghere. O parte din centrale nu sunt autorizate la punerea în funcţiune, iar altă parte nu au fost verificate la termenul scadent stabilit în procesul verbal de punere în funcţiune anterior", a precizat Ion Tănăsoiu, inspectorul şef al ITM Vâlcea.


Pericol de explozie


Inspectorii argumentează că există pericolul ca aceste sisteme de încălzire neverificate la timp şi fără autorizaţie de funcţionare să explodeze. Câteva dintre localităţile vâlcene ale căror şcoli au fost luate la purecat de inspectorii de muncă sunt: Drăgăşani, Berbeşti, Călimăneşti, Brezoi, Bujoreni, Budeşti, Galicea, Olanu, Goleşti, Milcoiu, Nicolae Bălcescu, Ioneşti, Orleşti, Alunu, Mateeşti şi Râmnicu Vâlcea. În urma verificărilor, s-a decis închiderea centralelor termice de la Şcoala Generală cu Clasele I-IV „Tudor Vladimirescu" din Drăgăşani, Colegiul Tehnic Forestier din Râmnicu Vâlcea, Liceul Brezoi, Şcoala Generală din Ioneşti, Şcoala din Marcea, Şcoala din Fişcălia, Şcoala cu clasele I-IV Orleşti. De asemenea au fost închise şi centralele termice de la cinci şcoli din oraşul Berbeşti, de la patru unităţi de învăţământ din localitatea Alunu, de la două şcoli din Goleşti şi încă două din localitatea Mateeşti.


Se caută soluţii pentru plata autorizaţiilor ISCIR


Inspectorul general al Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea, Gabriela Ene a făcut un apel către autorităţile judeţului pentru a putea găsi o soluţie de obţinere a avizelor ISCIR pentru centralele termice închise de la cele 39 de şcoli. Inspectorul cere o alternativă de plată a acestor autorizaţii, subliind faptul că bugetul Inspectoratului şi al primăriilor este unul redus.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite